Deel dit artikel
-

Ropers weg bij bol.com, Huub Vermeulen volgt op

De huidig COO Huub Vermeulen wordt de nieuwe baas van bol.com. Daniel Ropers stopt per 1 oktober 2017. Hij vertrekt naar de wetenschappelijke en educatieve uitgeefgroep Springer Nature.

Dat maakte de directie van bol.com zojuist aan de medewerkers en de buitenwereld bekend. Vermeulen werkt ruim zestien jaar bij bol.com en is verantwoordelijk voor Operations & Fulfillment. Het bedrijf start nu de zoektocht naar een vervanger.

Vertrekkend directeur Daniel Ropers wordt komend najaar algemeen directeur van ’s werelds op een na grootste uitgeefgroep voor de wetenschap, professionals en educatie Springer Nature. Een uitgeverij met een omzet van ruim 1,5 miljard euro. Daar volgt hij Derk Haank op die na zeventien jaar dienst terugtreedt.

“Ik heb er een nacht van wakker gelegen toen ik werd benaderd voor deze positie”, vertelt Ropers tegen Emerce. “Dat heb ik nooit eerder gehad. In negentien jaar bij bol.com ben ik misschien wel honderden keren direct of indirect gepolst voor andere posities, maar nooit heb ik überhaupt gedacht aan iets anders.”

Twee haast aangeboren beweegredenen maakten het aanbod toch niet te versmaden. “Ik maak me zorgen over waar de wereld naartoe gaat. Wetenschap en kennisdeling spelen een ongelooflijk grote rol in de ontwikkeling van de wereld. Springer Nature is een prachtige plek om kennis te helpen creëren en verspreiden. Het aanbod raakte daarnaast een andere persoonlijke snaar. Als kind van twee wetenschappers verkeerde ik constant in een omgeving met liefde voor de wetenschap.” De omgeving ligt hem goed, alsook de taak: het verder helpen digitaliseren en transformeren van de uitgeefbusiness.

Ropers over de zoektocht naar zijn opvolger: “Het was voor mij, de collega directieleden en Ahold Delhaize logisch dat er een perfecte opvolger in het team zat in de persoon van Huub. Al meer dan zestien jaar draagt hij bij aan de vorming en uitvoering van de strategie en hij is in die hoedanigheid altijd een heel belangrijke sparringpartner geweest.”

Vermeulen over Ropers’ besluit: “Ik zag het niet aankomen, maar Daniel is een ‘halve wetenschapper’ en als deze droom voorbij komt dan moet je hem volgen.”

De aankomend topman van Nederlands grootste e-commerceplatform werkt bij bol.com sinds het, toen nog een wankele start-up van het Bertelsmannconcern, net was verhuisd van een portakabin op de parkeerplaats bij ECI in Vianen naar een kantoor achter het winkelcentrum in Nieuwegein. Enkele jaren daarvoor was overigens, slechts 700 meter verderop, wifi uitgevonden door twee werknemers van destijds NCR/Agere.

In die vroege jaren, en nu nog steeds, was bol.com niet bezig met boeken en dvd’s verkopen maar met aanvoelen van de retailmarkt. Vermeulen: “Je kijkt naar wat er gebeurt en waar de wereld en de klanten naartoe bewegen. Dan zoek je naar de juiste zaken om je op te richten en iets toe te voegen. Dat betekent veel experimenteren en, dus, naast slagen ook falen. Dat is hoe we hier werken. Is het roerig? Ja. Was dat ooit anders? Nee. Dit zijn de waardes waarmee we betekenis zoeken voor onze klanten en naar de rol die we spelen op en met de markt. Het verklaart onze sterke bedrijfscultuur en onze unieke strategie van samenwerken in de keten, in het belang van de klanten.”

“Samen hebben we bedacht hoe je dat moet besturen. In het begin gold dat voor twintig man, nu voor bijna dertienhonderd op kantoor. Ik haal veel energie uit het kunnen faciliteren van deze werkopvatting.” Ropers vult aan: “We geloven in de verantwoordelijkheid, de kennis en de kunde van iedere bol.com-collega en in een manier van werken die ons maximale snelheid geeft en het beste uit eenieder haalt.”

Begin 2012 kocht Ahold bol.com voor 350 miljoen euro. De webwinkel en het aanpalende winkelplatform voor derden genereerden in 2016 een handelsvolume van 1,2 miljard euro. Samen met AH.nl dragen ze sterk bij aan de omzetgroei van het concern Ahold Delhaize.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond