Deel dit artikel
-

Rotschild investeert in crowdfunding

Het investeringsvehikel van Jacob Rothschild van de gelijknamige bankiersfamilie neemt een belang in Zopa, het particuliere Engelse peer-to-peer leensysteem.

Rothschild verwacht dat een deel van de leenfunctie van banken in de toekomst door particulieren wordt overgenomen. Om een positie te nemen in dit verschijnsel, dat zich los van de traditionele bankwereld ontwikkelt, neemt Augmentum Capital, onderdeel van zijn investeringsfonds RIT Capital, een belang in Zopa.

Financiële details van de transactie, gemeld voor de Financial Times, zijn niet bekendgemaakt.

Dit is de tweede participatie van Augmentum Capital in een bedrijf dat bemiddelt tussen particulieren die aan anderen geld willen uitlenen. Borro, dat zich ook op de Engelse markt richt, was het eerste.

Zopa verwierf sinds 2005 34 miljoen dollar aan venture capital.

De gedachte achter dit soort leensystemen is dat banken sinds de economische crisis van 2008 minder eenvoudig geld uitlenen aan particulieren en het MKB.

Vanuit diezelfde gedachte opereert Geldvoorelkaar.nl dat begin dit jaar een AFM-vergunning kreeg. Het bedrijf hoopt dit jaar voor enkele miljoenen euro’s te bemiddelen tussen geldzoekers en mensen met wat te veel spaargeld. Andere crowdfundingplatformen in Nederland zijn Symbid, Crowdaboutnow en Wekomenerwel. Deze Nederlandse initiatieven richten zich voornamelijk op ondernemingen die groeigeld zoeken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond