Deel dit artikel
-

Rotterdam verliest voorlopig gevecht tegen reclamedrukwerk

Rotterdam mag voorlopig geen JA/JA sticker invoeren van de rechter. De gemeente had daarmee willen handhaven op het bezorgen van ongewenst reclamedrukwerk in brievenbussen. Huis-aan-huisbladen zouden wel mogen worden bezorgd in brievenbussen zonder sticker, maar reclamedrukwerk niet.

De voorzieningenrechter verbiedt de gemeente Rotterdam om het opt-in systeem al per 1 april 2020 in te voeren. De gemeente dient een overgangstermijn van 20 maanden in acht te nemen vanaf 12 december 2019.

Een aantal partijen uit de reclamebranche is eind vorig jaar een kort geding gestart nadat de gemeente vlak voor de kerst toch besloot om het opt-in systeem per 1 april 2020 in te voeren. Het gaat om twee landelijke verspreiders van reclamedrukwerk, NetwerkVSP en Axender. Daarnaast sloten ook twee brancheorganisaties zich bij de procedure aan, de Vereniging Mail Distributie Bedrijven (MailDB) en het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO).

Deze partijen vonden dat een termijn van ruim drie maanden – gerekend vanaf 12 december 2019 tot en met 1 april 2020 – niet redelijk is. De gemeente (het college van Burgemeester en Wethouders) wilde de belangen van de reclamebranche niet bij hun overwegingen betrekken. De branche vreest uiteraard inkomstenderving bij de invoering van de sticker.

Normaal gesproken kijkt een overheid of het überhaupt haalbaar is om op een korte termijn een grote systeemwijziging door te voeren en wat de gevolgen daarvan zijn voor winkeliers en hun bezorgers.

Het ‘getreuzel’ van gemeente Rotterdam had overigens een reden. De gemeente wilde de uitkomst van de procedure bij het Gerechtshof Amsterdam over het opt-in systeem in Amsterdam afwachten. Daar is het gebruik van ja/ja stickers wel toegestaan. De Rotterdamse rechter constateert ook dat cassatie is ingesteld tegen de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. De verwachting is dat de Hoge Raad binnen 18 maanden uitspraak zal doen. In die cassatie komt de principiële vraag aan bod of het invoeren van het opt-in systeem toegestaan is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond