Deel dit artikel
-

RTL koopt marktplaats voor video-advertenties

RTL Group koopt voor 107 miljoen euro een meerderheidsbelang in SpotXchange. Hiermee verwerft het een strategische positie in een bedrijf dat ook de toekomst van reclame op (digitale) televisie kan veranderen.

Het mediabedrijf maakt bekend dat het 65 procent van de aandelen in het Amerikaanse SpotXchange heeft gekocht. Tevens is afgesproken om in de komende jaren de resterende aandelen te kopen op tegen een meerprijs die afhangt van de prestaties van het technologiebedrijf.

SpotXchange levert technologie waarmee online uitgevers de video’s op hun digitale kanalen kunnen exploiteren. Dat gebeurt met automated trading. Dat houdt in dat adverteerders moeten bieden op beschikbare reclameruimte. Ze bepalen zelf aan welke voorwaarden die ruimte moet voldoen (tonen aan vrouwen, van leeftijdscategorie X, met interesses Y en Z). De hoogste bieder krijgt de vertoning gegund.

Nu wordt deze technologie hoofdzakelijk toegepast op het web en in mobiele apps. Niets weerhoudt RTL er in de toekomst van om zijn tv-zenders met deze technologie te exploiteren. Voorwaarde is wel dat de zender via internet uitzendt. Dat gaat mogelijk ten koste van de verkoopteams van RTL Group. Experts denken dat televisie over twee jaar met de eerste experimenten begint met automated trading.

In Nederland is een kwart van de televisies reeds aangesloten op internet.

Het Amerikaanse bedrijf zit in Denver en heeft honderdtachtig medewerkers.

Foto: lac-bac (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond