Deel dit artikel
-

Ruim 2000 slachtoffers van Microsoft oplichting

Een groep criminelen die zich voordoet als medewerkers van Microsoft maakt nog steeds veel slachtoffers. Bijna 2.000 gedupeerden meldden zich in 2017 bij de politie. Bij elkaar zijn ze voor 7 miljoen euro opgelicht. Een slachtoffer werd zelfs voor 98.000 euro gedupeerd.

Nep-helpdeskmedewerkers die zeggen dat ze van Microsoft zijn, waren de afgelopen jaren heel actief in diverse landen. Het lukt ze regelmatig om mensen veel geld afhandig te maken.

Slachtoffers worden vooral benaderd vanuit India. De Microsoft medewerker meldt dat er iets met de computer aan de hand is. Die heeft virus, een licentie is verlopen of er is bijvoorbeeld een update nodig. De medewerker gaat zogenaamd helpen om het probleem te verhelpen. In werkelijkheid probeert hij geld binnen te slepen via iTunes-tegoedkaarten of door overschrijving via Western Union.

Zeventig procent van de slachtoffers is ouder dan vijftig jaar. Gemiddeld gingen ze voor vierduizend euro het schip in. De afgelopen weken zijn mensen zelfs voor 38.000 en 98.000 euro slachtoffer geworden.

De politie gaat via zijn eigen website, via Facebook en Twitter opnieuw voorlichting geven. Ook Tros Opgelicht?! besteedt dinsdagavond 16 januari om 21.25 uur aandacht aan deze vorm van oplichting.

Deel dit bericht

1 Reactie

Salute - Burger initiatief

Deze criminaliteit kon alleen maar plaatsvinden omdat in Europa niet alles op alles wordt gezet om deze criminelen te traceren en veroordeeld te krijgen. Om de internet criminaliteit op te sporen is mijnsinziens een internationale samenwerkende politiemacht noodzakelijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond