Deel dit artikel
-

Ruim 25 miljoen euro boete voor illegale goksites

Eind december heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) voor ruim 25 miljoen euro aan boetes opgelegd aan zeven exploitanten van illegale online gokwebsites. Zij hadden geen vergunning voor het aanbieden van online kansspelen op de Nederlandse markt. Dit maakte bestuursvoorzitter van de Ksa, René Jansen, bekend in een speech in Amsterdam tijdens het Annual Gaming Industry Event.

Al eerder zijn deze aanbieders, op straffe van een dwangsom, gemaand om te stoppen met het aanbieden van kansspelen zonder vergunning. Eind januari maakte de Ksa al bekend dat een boete van 900.000 euro is opgelegd aan Shark 77.

Vanwege nog lopende juridische procedures maakt de Ksa nog niet openbaar aan welke andere zes partijen de boetes zijn opgelegd. Het is eerst aan de rechter om een oordeel over openbaarmaking te geven. In algemene zin kunnen de boetes wel nader worden toegelicht.

De opgelegde boetes – die veel hoger liggen dan voorheen – zijn gebaseerd op het aangepaste boetebeleid van de Ksa. Naast het verhogen van de basisboete kan nu ook op basis van de berekende omzet een hogere boete opgelegd worden. Als sprake is van boete-verhogende omstandigheden (bijvoorbeeld geen behoorlijke leeftijd verificatie toepassen) kan de boete worden verhoogd.

Bij ieder boetebesluit weegt mee wat het onrechtmatig voordeel voor illegale aanbieders is. Dat gaat bijvoorbeeld om de kosten die vergunninghouders wél moeten maken voor het aanvragen en in stand houden van een vergunning; zo’n 800.000 per jaar en voor het eerste jaar van exploitatie zelfs het dubbele, 1,6 miljoen euro.

Foto Naim Benjelloun (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond