Deel dit artikel
-

‘Ruim 3 miljoen FTTH-aansluitingen in Nederland in 2021’

In 2021 zullen ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting hebben, ofwel zo’n 38 procent van het totaal. Iets meer dan de helft van de aangesloten huizen zal de verbinding ook daadwerkelijk gebruiken. Dat verwacht Telecompaper.

In 2016 groeide het aantal homes passed (huishoudens die een glasvezelkabel kregen) met 137.000, een scherpe daling ten opzichte van de 200.000 nieuwe lijnen in 2015. Per eind 2016 bedroeg de totale Nederlandse FTTH-markt 2,65 miljoen homes passed.

KPN heeft via dochterbedrijf Reggefiber ook in 2016 het grootste aantal nieuwe glasvezellijnen verzorgd. Dat gebeurde echter voornamelijk in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft viel de uitrol vanuit Reggefiber min of meer stil. Voor de komende jaren verwacht Telecompaper geen significante aanwas in homes passed bij KPN. Het telecombedrijf heeft aangegeven glasvezeluitrol te minimaliseren ten faveure van upgrades van het DSL-netwerk.

De focus op uitrol van glasvezel in de buitengebieden is voor nummer twee CIF juist een interessante stap gebleken. Diverse lokale en regionale initiatieven staan op de lijst van CIF om te worden voorzien van een netwerk. Het bedrijf heeft echter te kennen gegeven stapsgewijs te werk te gaan, wat de komende jaren zal resulteren in gecontroleerde groei.

Tot en met 2015 waren de overige glasvezelpartijen goed voor een zeer klein deel van de toename. Vorig jaar echter namen deze partijen al een substantieel deel van de totale groei voor hun rekening. Telecompaper verwacht dat partijen als E-Fiber, Kabelnoord, Rendo en Rekam ook de komende jaren goed zijn voor een relatief nog groter deel van de groei.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

De Nederlandse breedbandmarkt is FUBAR. Reggefiber had nooit door KPN overgenomen mogen worden, en UPC niet door Ziggo. In 2 jaar 23% prijsstijging om de oren gehad door deze megafusies. We worden een digitale achtertuin in Europa zo. Ik knikker ze de deur uit en ga wel via 4G internetten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond