Deel dit artikel
-

‘Ruim 900.000 apparaten in Amsterdam lopen via internet gevaar’

In en rond de stad Amsterdam bevinden zich meer dan 900.000 apparaten die gekoppeld zijn aan internet en vindbaar zijn via onder meer internetscanners. Daarmee vormen deze apparaten een potentieel doelwit voor hackers. Daarvoor waarschuwt beveiliger Trend Micro.

Amsterdam staat daarmee in de top 4 van West-Europese steden en zelfs met stip op nummer 1 wat betreft ‘potentieel gevaarlijk’ per capita.

Trend Micro onderzocht meer dan 2,7 miljoen IP-adressen in tien Europese hoofdsteden. Berlijn en Londen staan respectievelijk op een eerste en tweede plek met ieder meer dan 2,5 miljoen systemen die potentieel toegankelijk zijn voor hackers. Madrid staat met 1,3 miljoen systemen op de derde plaats.

Trend Miceo heeft de tool Shodan gebruikt om de apparaten op te sporen. De apparaten en systemen reageren op communicatie vanuit een netwerkmanagementsysteem.

HTTP-webservers, zoals Apache HTTPD, NGINX, OpenSSH en IIS HTTPD van Microsoft, vormen de grootste groep kwetsbare systemen. Verder troffen de onderzoekers van Trend Micro onder meer 34.000 firewalls en 28.000 webcams aan, waarvan de beelden niet beveiligd waren.

Van alle onderzochte steden scoort Amsterdam met 359 webcams hier overigens duidelijk het laagst. In Athene zijn zeker 5.066 webcams publiekelijk toegankelijk. Hetzelfde geldt voor draadloze printers. In Athene kunnen hackers bij zeker 304 printers een A4’tje uitdraaien, terwijl dat in Amsterdam bij slechts 12 printers lukt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond