Deel dit artikel
-

Ruim helft KPN-abonnees heeft mobiel internet

Meer dan vijftig procent van de 3,2 miljoen abonnees van KPN heeft een abonnement op mobiel internet.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal die KPN zojuist bekendmaakte. Hoeveel omzet het genereert met mobiel internet wordt niet bekendgemaakt. Topman Eelco Blok zegt wel dat het gebruik van data stijgt en dat dat direct ten koste gaat van de omzet met telefonie en sms.

Uit onderstaande dia voor financieel analisten blijkt dat:

  • 69 procent van de Hi-abonnees mobiel internet heeft
  • 48 procent van de KPN-abonnees mobiel internet heeft
  • 60 procent van de Hi-klanten een smartphone heeft
  • 42 procent van de Hi-klanten een smartphone heeft

Bij Hi wordt 5 16 procent minder sms-omzet geboekt dan een jaar geleden.

De omzet op de consumentenmarkt bij KPN in Nederland daalde vergeleken met vorig jaar met 3,7 procent tot 953 miljoen euro.

De mobiele aanbieder won in Nederland netto duizend klanten, wat het totaal op 5,5 miljoen brengt. Het marktaandeel bedraagt daarmee 46 procent. De gemiddelde omzet per mobiele klant per maand bedroeg eind juni 25 euro. Daarvan is 39 procent afkomstig uit non voice0-diensten. Dat vallen sms en mobiel internet onder. Vermoedelijk is de verdeling tussen die twee fifty-fifty.

Op concernniveau boekte KPN een kwartaalomzet van 3,3 miljard euro, een daling van 1,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Het bedrijfsresultaat daalde 5,6 procent tot 1,3 miljard euro. De nettowinst ging met 11 procent omlaag naar 414 miljoen euro.

Foto: Stanković Vladimir (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Benny

Boeven zijn het. Netto winst 414 miljoen (!) euro, maar wel de prijzen omhooggooien. De arrogantie, het geldbeluste… Het is gewoon absurd. Ik hoop dat KPN klanten gepast reageren. Door op te stappen en het bedrijf een genadeloze tik uit te delen.

Lewis

benny, ik snap je reactie en feitelijk gezien heb je gelijk. maar je moet wat als iphone bezitter, en t-mobile levert een dramatisch slecht netwerk. kpn heeft altijd bereik, vodafone ken ik niet.

Benny Lewis

Het valt me op dat de eerste reactie is ‘boeven’. Maar waarom eigenlijk? OK, mobiele abonnementen zijn prijzig (tenminste als je wil bellen, sms’en en ook nog ’s continue online wil zijn), maar je hebt altijd een keus. KPN, Vodafone, T-Mobile, Hi, Ben, Hollands Nieuwe, Sizz, Tele2, Telfort, Simyo…en er komen er steeds meer bij. Volgens mij dus voldoende marktwerking. Dus feitelijk gezien heeft Benny GEEN gelijk, maar is het een zanikerd die denkt dat alles een complot is.

Benny

@Lewis & Benny Lewis
Ik had het woord `boeven` niet mogen gebruiken, dat klopt. Mijn excuses. KPN heeft als beursgenoteerd bedrijf met dalende inkomsten van onder andere sms en beldiensten geen andere optie dan de tarieven voor mobiel internet te verhogen om toch de netto jaarwinst van vorige jaren te evenaren. Dat is logisch en daar kan ik nog wel inkomen. Dat is eenmaal hoe het spel werkt. Maar dat is niet mijn punt. Waar het mij wel om gaat is dat KPN als tussenpersoon van het product `mobiel internet` overbodig is geworden, net als Videoland dat van films is geworden (zitten die twee nu niet in hetzelfde schuitje? Wat grappig…). Mobiel internet heeft nooit veel hoeven kosten en kan tegenwoordig zelfs bijna gratis http://www.geenstijl.nl/archives/images/gratiesbelle040.html. Dus op het moment dat KPN de prijzen van mobiel internet nu juist gaat verhogen worden de verhoudingen wel erg scheef, vind je ook niet? Consumenten hebben zelf de keus om over te stappen naar andere telco`s, dat klopt. Ik vind ook dat consumenten dat moeten doen want dat komt de marktwerking inderdaad ten goede. Maar `overstappen` en `marktwerking` zijn toch volledig irrelevante termen als het hier gaat om een product wat bijna gratis door de consumenten zelf geregeld kan worden zonder een beursgenoteerd tussenpersoon? En ja, Lewis, de kwaliteit van de netwerken zullen nog wat te wensen over laten, dat klopt. En ja, Benny Lewis, ik ben een zanikerd, ook dat klopt. Maar zolang het zaniken voor een goed doel is, zeg ik: doen!

Benny

(Excuus. De link gaat over bellen en sms-en. Echter wel via internet. Niet te verwarren met mobiel internet om te surfen.)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond