Deel dit artikel
-

Ruim de helft van de Nederlandse startups is na vijf jaar nog steeds actief

Meer dan de helft van de Nederlandse startups is na vijf jaar nog steeds actief. Daarmee doet Nederland het relatief goed ten opzichte van andere Europese landen: alleen Oostenrijk, België en Zweden kennen een hoger overlevingspercentage. Dat stelt Vacatures.nl, dat de ontwikkeling van Europese startups in beeld bracht.

Startups in Zweden blijken de langste adem te hebben: liefst 95 procent overleeft het eerste jaar; 63 procent bestaat nog na vijf jaar.

Nederland staat op plaats vier, met een score van respectievelijk 92 en 53 procent. Minder perspectiefrijk voor jonge bedrijven zijn Slowakije, Portugal en Litouwen (66%; 18%).

Vergelijkbare cijfers komen naar voren uit onderzoek van Deloitte en THNK School of Creative Leadership, waarin 400.000 Europese startups worden vergeleken. Minder dan 50 procent hiervan overleeft de eerst vijf jaar, terwijl slechts 0,5 procent zich een ‘scale-up’ mag noemen (een bedrijf met een omzet van minimaal 10 miljoen dollar). 0,025 procent van de startups is een zogeten ‘unicorn’: een bedrijf dat een omzet van meer dan een miljard behaalt.

De overlevingskansen van Nederlandse startups mogen dan redelijk zijn, het aantal is laag vergeleken met andere Europese landen. Van de bedrijven met minimaal één werknemer in dienst is in Nederland 7,4 procent een startup – een percentage dat alleen in België lager ligt (2,9 procent). In Finland (15,3 procent) en Hongarije (13,9) is het aandeel van startups het grootst.

Ook wat betreft het percentage van alle werknemers dat werkzaam is bij een startup, staan Nederland en België onderaan de lijst (respectievelijk 4 en 2,1 procent). In Denemarken en Oostenrijk ligt dit percentage net iets hoger.

Opvallend is dat Nederlandse en Belgische startups succesvol zijn in termen van overleving, maar dat relatief weinig werknemers in dienst zijn. Andersom werkt een opvallend groot deel van de Letten en Litouwers voor een startup, terwijl de levensduur van deze ondernemingen (vooral in Litouwen) zeer beperkt is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond