Deel dit artikel
-

Ruim miljoen Nederlanders kijkt videostreams van games

Bijna anderhalf miljoen Nederlanders kijkt regelmatig naar videostreams van anderen terwijl die aan het gamen zijn. Vaak zoeken de kijkers niet direct speltips, maar zien de gameplay van anderen als puur vermaak en inspiratie.

Een onderzoek van Multiscope rekent voor dat 1,3 miljoen Nederlanders, vaak mannen tussen de achttien en 35 jaar, dit regelmatig doen. Over de gemiddelde kijkduur weet het bureau uit Den Bosch niets te melden, maar dat gaat makkelijk om meerdere minuten per sessie.

De meeste kijkers in Nederland zijn, hoewel vaak ook zelf gamer, geen streamers. Slechts drie procent van de lokale populatie zegt wel eens games te streamen. Vloggers als DusDavidGames, Enzoknol, GameMeneer en Kwebbelkop ontlenen er zelfs een belangrijk deel van hun populariteit aan. Laatstgenoemde heeft een Engelstalig kanaal en heeft een kleine acht miljoen abonnees.

Populaire games om te kijken zijn League of Legends, Hearthstone en FIFA.

Game streams worden het meest bekeken via YouTube (91%). Er bestaat ook een aparte interface voor gamende YouTubers. Nog eens 36 procent van Nederland kijkt regelmatig naar Twitch. Dat is een soort YouTube voor games en sinds 2014 eigendom van Amazon, dat er een miljard dollar voor betaalde. Daarmee kreeg het toegang tot de beeldschermen, gedragspatronen en -kenmerken van een demografische groep die doorgaans slecht te bereiken zijn door winkeliers en adverteerders.

Multiscope voegt toe: “Gaming is populair in Nederland. Meer dan de helft (56%) speelt games op de console, pc, smartphone of tablet. Gemiddeld doen we dit een uur per dag. Mannen spelen relatief vaker op de console of desktop. Vrouwen kiezen vaker voor de smartphone of tablet.”

Behalve gameplay kijken op het scherm gaan spelers ook steeds wat vaker kijken bij live gamingevents. Bioscoopketen Pathé biedt regelmatig zijn stoelen en schermen aan voor fans om live eSports te kijken.

Foto: playamongfriends (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond