Deel dit artikel
-

‘Runkeeper nog steeds vaag over delen gegevens’

De Consumentenbond is nog altijd niet tevreden over de wijze waarop fitnessapp Runkeeper gegevens vergaart. De bond heeft ASICS, het bedrijf achter Runkeeper, hierop aangesproken.

ASICS, het sportkledingmerk dat de app vorig jaar heeft overgenomen, wordt in de privacyvoorwaarden vermeld als afnemer van verzamelde data, maar ook niet nader genoemde ‘gerelateerde bedrijven’.

Na het commentaar van de Consumentenbond liet ASICS vanuit het hoofdkantoor in Amerika weten dat zij twee aanpassingen hebben gedaan in de privacyvoorwaarden. Het bedrijf heeft toegevoegd welke ASICS bedrijven onder de noemer ‘ASICS’ worden verstaan. Door het gebruik van vage bewoordingen zoals ‘waaronder’, kan gebruikersinformatie echter nog steeds doorgespeeld worden naar niet nader genoemde bedrijven.

Ook kunnen consumenten voortaan aangeven of ze e-mails willen ontvangen. De Consumentenbond wil dat consumenten niet alleen kunnen zeggen of ze wel of niet e-mails willen ontvangen, maar ook kunnen aangeven of Runkeeper hun gegevens sowieso voor commerciële doeleinden mag verzamelen. De Consumentenbond liet ASICS weten de aanpassingen nog onvoldoende te vinden.

Runkeeper verzamelt veel informatie over zijn gebruikers zoals locatie, activiteiten, statusinformatie, opmerkingen en foto’s. In de nieuwe privacyvoorwaarden zegt Runkeeper ook dat ze op basis van iemands gezondheidsgegevens een inschatting maken van interesses in bepaalde gezondheidsinformatie, zoals duursporten, hardlopen, dieet en gewichtsverlies, voeding en gezond leven. Runkeeper maakt dus profielen van alle gebruikers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond