Deel dit artikel
-

Rusland ontwikkelt blockchain alternatief voor SWIFT

Rusland wil een digitaal betaalsysteem ontwikkelen dat het Swift-systeem kan vervangen. Het land hoopt zo onder de sancties tegen Russische banken uit te komen.

Russische banken werden afgelopen februari uitgesloten van het SWIFT-systeem als gevolg van sancties die door westerse landen waren opgelegd als reactie op de Russisch-Oekraïense oorlog.

De Russische Rostec Group, een overheidsorganisatie, zegt een blockchainplatform te hebben ontwiddeld voor internationale betalingen. Met dit systeem zou Rusland betalingen in roebels kunnen verrichten.

Het nieuwe systeem krijgt de naam CELLS en zou ongeveer 100.000 transacties per seconde kunnen uitvoeren. Op termijn het dubbele.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Stef Gommers

In theorie heel leuk, maar dit werkt toch alleen met organisaties/instanties die zich op dit platform registreren en hier hun betalingen willen laten verlopen?
Het lijkt me sterk dat een Westerse organisatie dit risico aandurft, omdat het beheer volledig in handen zit van de Russische overheid. Het SWIFT-systeem vervangen lijkt me dus onwaarschijnlijk.

Zoals overigens ook FT al (ongeveer) zei; https://www.ft.com/content/85361539-2421-42e1-8194-7846f71b163a

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond