Deel dit artikel
-

Russische zoekmachines moeten gebruikers Wikipedia waarschuwen

Russische zoekmachines zullen Wikipedia-gebruikers moeten informeren dat de online encyclopedie ‘nepnieuws’ verspreidt over de invasie van Oekraïne, zo heeft de mediatoezichthouder Rozkomnadoz bepaald.

Roskomnadzor eiste in mei dat Wikipedia onbetrouwbare informatie zou verwijderen over wat Moskou zijn ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne noemt.

Het Kremlin-vriendelijke Safe Internet League stelde eerder deze week vast dat het 16,6 miljoen berichten heeft ontdekt die ‘vervalsingen’ verspreiden over de Russische invasie van Oekraïne op platforms zoals Wikipedia.

Vooralsnog is Wikipedia niet geblokkeerd door Rusland, mogelijk omdat het grootste deel van de inhoud niet over Rusland gaat.

Wikimedia Foundation heeft al wel een boete van in totaal 5 miljoen roebel (91.000 dollar) gekregen van Rusland sinds de invasie op 24 februari begon.

Door Rusland gesteunde separatisten in een afgescheiden regio in Oost-Oekraïne hebben de toegang tot de zoekmachine Google afgesloten.

In een bericht op zijn Telegram-kanaal beschuldigde Denis Pushilin, hoofd van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR), Google van het promoten van ‘geweld tegen alle Russen’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond