Deel dit artikel
-

Salesforce wil de overname van LinkedIn door Microsoft tegenhouden

Salesforce verzet zich tegen de overname van LinkedIn door Microsoft. Het Amerikaanse bedrijf had zelf LinkedIn willen overnemen, maar Microsoft bood uiteindelijk meer: 26,2 miljard dollar.

Omdat de overname formeel nog niet rond is, kan Salesforce bezwaar aantekenen bij Europese en Amerikaanse toezichthouders. De klacht komt er op neer dat Microsoft veel te veel zeggenschap krijgt over persoonsdata en rivalen als Salesforce bij de deur kan tegenhouden. ‘De acquisitie van LinkedIn is slecht voor innovatie en concurrentie’, zegt directeur juridische zaken Burke Norton van Salesforce.

Volgens Microsoft is de klacht ongegrond. In diverse landen is de overname al goedgekeurd, onder meer in de VS, Canada en Brazilië. In Europa zou Salesforce nog wel succes kunnen boeken. De Europese Unie overweegt regels op te stellen voor het keuren van bedrijfsovernames waarbij sprake is van de overdracht van gebruikersgegevens, zo maakte Europees commissaris Margrethe Vestager voor Mededingingszaken gisteren nog bekend. De overname van LinkedIn door Microsoft wordt momenteel al door de EU bekeken.

Volgens The Wall Street Journal heeft Salesforce formeel nog geen klacht ingediend. Het blijft bij oorlogstaal. Niettemin zegt Norton dat Salesforce hier ‘serieus werk van gaat maken’.

De frustratie is begrijpelijk omdat Microsoft met CRM software (relatiebeheer) een belangrijke rivaal is van Salesforce. Saillant detail is dat Microsoft en Salesforce nog niet zo lang geleden zelf aan de onderhandelingstafel hebben gezeten om een mogelijke fusie of overname te bespreken.

Daarna is de onderlinge concurrentie weer in alle hevigheid losgebarsten. CEO Marc Benioff zou zelfs nog op LinkedIn hebben geboden kort nadat dit bedrijf en Microsoft al tot een principeakkoord waren gekomen.

Ook opmerkelijk is dat Salesforce genoemd wordt als een van kandidaten om Twitter over te nemen, waarvoor hetzelfde bezwaar voor het beheer van persoonsdata zou kunnen gelden.

Jinna Sardsongvit / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond