Deel dit artikel
-

Samsung brengt goedkope Chromebook in Nederland uit

Samsung brengt vandaag zijn nieuwe Chromebook uit in Nederland. Deze laptop met een uitgekleed besturingssysteem is Googles poging om de thin client populair te maken onder het grote publiek.

Het apparaat ligt vanaf vandaag in de winkels en kost rond de 250 euro. Dat is de helft van wat de vorige uitvoering kostte. De nieuwe Chromebook van Samsung ligt in Amerika al enige maanden in de winkels. Europa is nu aan de beurt.

Wie van een Windows- of Maccomputer overstapt, voelt zich op sommige verrast door de Chromebook. Hij is aan in een flits en bevat alleen een internetbrowser. Meer niet. Het besturingssysteem heet Chrome OS en is zo klein als mogelijk. Immers, alle programma’s draaien in en vanuit de cloud met de browser als de facto vehikel. Voor de meeste toepassingen is het wenselijk dat de gebruiker online is, maar een aantal apps – zoals Gmail en Google Drive – is ook offline te gebruiken vanuit een lokale cache.

Google is nog onzeker over de vraag of en welke positie het op de markt wil innemen met computerhardware. De eerste Chromebook van Samsung kostte een kleine vijfhonderd euro. Begin dit jaar kwam er een Chromebook van Acer uit voor bijna de helft van die prijs en vandaag zijn het de Zuid-Koreanen die hun tweede eitje leggen in Googles laptopnestje.

Het instapmodelletje dat nu op de markt komt, is in functioneel opzicht goed bruikbaar maar voelt voor de verwende gebruiker wat plastic en niet altijd even reactief aan. Daar tegenover staat de onlangs in Amerika gepresenteerde Chromebook Pixel tegenover. In termen van hardware is dit een topmodel, wat ook te zien is aan de prijs: tussen de 1250 en 1500 euro. Dat betaalt de consument voor een vrij domme computer die al het zware werk aan een externe wolk uitbesteed. Een middenweg tussen deze twee uitersten bestaat nog niet.

Het ligt voor de hand dat er in de komende jaren wat meer uniformiteit komt in Chrome OS en Android. De verantwoordelijkheid voor beiden ligt sinds vorige week bij een en dezelfde persoon.

Samsung Chromebooks worden in Nederland verkocht via de Media Markt- and Saturnwinkels en Laptopshop.nl van Coolblue.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond