Deel dit artikel
-

Sanoma en Talpa kopen SBS Nederland

Sanoma en Talpa hebben het Nederlandse deel van SBS Broadcasting overgenomen van ProSiebenSat.1. Sanoma wordt voor 67 procent eigenaar, de rest gaat naar Talpa.

Dat heeft Sanoma Media woensdagochtend bekend gemaakt.

SBS Broadcasting in Nederland bestaat onder meer uit de televisiezenders NET5, SBS6 en Veronica. Ook heeft het Veronica Magazine en Totaal TV in het portfolio.

Bij de overname zitten ook het uitgeef- en productiebedrijf Veronica Litho en SBS Productions inbegrepen. Evenals de teletekstbedrijven SBS Text VOF en Veronica/Disney XD. SBS Broadcasting exploiteert in Nederland online de sites van NET5, SBS6, Veronica, Veronica Magazine, Programma Gemist, SevenGames, Veamer en TotaalTV.

Het Belgische deel van SBS is overgenomen door Sanoma en met Corelio en Wouter Vandenhaute & Erik Watté. De drie partijen nemen elk een belang van 33,3 procent.

Voor de overname SBS België en SBS Nederland is een bedrag van 1,225 miljard euro op tafel gelegd. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Sanoma, in Nederland vooral actief met tijdschriften en digitale media, voegt met de overname ook TV-kanalen aan het portfolio toe. Hiermee kan het bedrijf een breder media-aanbod bieden aan adverteerders.

Talpa laat weten de overname vooral als een strategische investering te zien omdat het als ontwikkelaar van content nu de mogelijkheden krijgt om producten te leveren aan de televisiezenders van SBS Nederland. John de Mol, eigenaar van Talpa: “Ik ben blij met het partnership met Sanoma, want zij beschikken over sterke merken. Het aantal denkbare combinaties met de print en online Sanoma-titels is interessant.”

Het is drie jaar geleden dat ProSiebenSat1 samenging met het Luxemburgse SBS Broadcasting. Hiermee haalde het een schuldenlast binnen. Inmiddels zijn de activiteiten in Duitsland op de schop genomen en moet ditzelfde gebeuren bij andere onderdelen. Telegraaf Media Groep (TMG) heeft 6 procent van de aandelen van ProSiebenSat.1 in handen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond