Deel dit artikel
-

Sanoma Ventures staakt activiteiten

Sanoma Nederland staakt de activiteiten van zijn investeringstak Ventures. Er worden geen nieuwe investeringen meer gedaan. Beheerder Antoine Hendrikx hoeft niet direct alle portfoliobedrijven af te stoten.

“Het fonds zit met de leeftijd van drie jaar aan het einde van de levensduur” en de directie heeft besloten geen vervolg te geven aan de venture-activiteiten, vertelt Hendrikx aan Emerce.

De site SanomaVentures.com is niet meer actief, geblokkeerd door de hoster, maar dat lijkt toeval te zijn. De site zou laten zien dat er afgelopen jaren werd geïnvesteerd in iets meer dan een dozijn Nederlandse bedrijven. Daaronder: Springest, Sendcloud, Brandkids, Scoupy en VirtuaGym.

Voor die deelnemingen wordt aansluiting gezocht binnen de Sanoma-organisatie. “Voor wat aansluit bij onze core en daar omheen.” Een bedrijf als VirtuaGym bijvoorbeeld ontwikkelde zich afgelopen jaren van een b2c- in een b2b-bedrijf. Daarmee past het minder bij Sanomatitels. Dit soort investeringen hoeft niet met haast verzilverd te worden.

Hendrikx stond tot afgelopen najaar aan het roer van Sanoma Ventures met Herman Kienhuis. Die verliet de uitgeverij en werkt sinds enkele weken bij KPN Ventures.

Sanoma sloot onlangs ook zijn Labs-afdeling, ook een tak die op vernieuwing van het bedrijf en de activiteiten was gericht.

Foto: Robert Couse-Baker (cc)

Deel dit bericht

9 Reacties

Johan

Zonde zeg voor het Nederlandse startup klimaat..

De aal Herman Kienhuis is weer gevlogen… Lekker aan het volgende logge bedrijf factuurtjes sturen. Je moet daar een echte ondernemer neerzetten.

Antoine

@Johan: vreemde combinatie je constatering dat het ‘zonde is voor het Nederlandse startup klimaat’ en je kwalificatie van Herman.

Het is juist door de tomeloze energie en doorzettingsvermogen van Herman dat het fonds is opgezet ruim 3 jaar geleden….

Johan

Nou Antoine dat wil ik wel even uitleggen hoor. Voor het NL startupklimaat is het jammer dat Sanoma de geldkraan dichtdraait.

Over de toegevoegde waarde van Kienhuis hoor ik in de wandelgangen wisselende verhalen. Maar natuurlijk hoop ik ook dat Herman wederom flink wat andermans centjes aan Nederlandse startups weggeeft!

Gijs Vroom (Emerce)

@Johan
Dit lijkt inderdaad op een stoot onder de gordel / trap na. Liever sterke inhoudelijke reacties dan dit soort achterklap.

Hugo Braam

@Johan
Ik weet niet waar jij je info vandaan haalt, maar ik heb het genoegen gehad om de afgelopen paar jaar nauw samen met Herman Kienhuis samen te werken, als als één van de investeringen van Sanoma Ventures (Virtuagym). Samen met Herman hebben wij Virtuagym uitgebouwd van een 7-man start-up naar een bedrijf met 70 man en een miljoenenomzet. In mijn ervaring is Herman enorm scherp en capabel, dus dat jij hem als “aal” afschildert zegt lijkt mij meer iets over jezelf en je onvermogen kwaliteit in mensen te herkennen. Maar goed, in lijn daarmee ben je natuurlijk ook lekker laf anoniem gebleven.

Hans Lormans

Ook wij hebben met Brandkids louter goede ervaringen met Herman Kienhuis. Wij kennen hem als een aimabel en intelligent persoon.
Iemand anoniem en zonder concreet te worden onderuit halen, is in ieder geval niet iets wat Herman zou doen Johan.

Valentijn Bras

Johan,

Laten we inhoudelijk eerst stellen dat een aal niet kan vliegen. Daarnaast ben ook ik van mening dat deze kwalificatie niet op Herman Kienhuis kan slaan. Een aal is glad, Herman is altijd zeer betrouwbaar gebleken. Hetgeen lang niet altijd kan worden gezegd over corporate bestuurders. Daarnaast slaat het woordje ‘weer’ voor ‘gevlogen’ nergens op. Herman zat al een eeuwigheid bij Sanoma. En was daar overigens volgens mij gewoon in loondienst. Van factuurtjes sturen is dus ook al geen sprake. Herman is als geen ander in staat bruggen te bouwen tussen corporates en eigenwijze en soms dromerige (en drammerige) startup ondernemers (als ikzelf). Hij spreekt beide talen en snapt als geen ander dat ieder in zijn waarde gelaten moet worden. Voor KPN kan ik me geen betere voorstellen voor de doelen die ze nastreven.

Om maar in de dierenwereld te blijven: Johan, je spreekt met gespleten tong.

Valentijn Bras,
Founder & CEO Scoupy

Sander Dullaart

ik herken deze kwalificatie van Herman in het geheel niet. Zowel tijdens de kennismaking, investeringsproces als in de tijd dat wij éen van de portfoliobedrijven waren heeft hij zich altijd laten zien als iemand die doet wat hij zegt. Eerlijk, open en fair. Slimme jongen ook, want krijg maar eens voor elkaar wat hij voor elkaar gekregen heeft bij een complexe onderneming als Sanoma.

Het lijkt erop alsof je geen idee hebt waarover en over wie je het hebt. Wandelgangen zijn een slechte raadgever. Bel em zelf eens. Al heb je waarschijnlijk niet een erg boeiend verhaal.

Sander Dullaart
Social Shop, nu Member Get Member Company

Leonard

Erg jammer dit Johan. Uit jouw reactie blijkt dat je vooral een gevoel hebt bij Herman en het werk wat hij heeft gedaan bij Sanoma. Volgens mij is jouw mening ook niet echt gebaseerd op jouw persoonlijke ervaring met Herman en ben je op zijn minst vaag in je beschuldiging. Een beetje jammer voor iemand om zo’n grote mond van de zijlijn te hebben. Herman heeft iets neer weten te zetten in een zeer complexe omgeving en zelfs nu het ophoudt zijn de betrokken bedrijven heel erg blij met wat ze samen met hem neer hebben kunnen zetten, lijkt mij toch een behoorlijk ondernemender excersitie. Kritiek is goed maar dit is wel erg triest en riekt naar een persoonlijke frustratie, jammer.

Ik wens je al het beste en ik hoop voor je dat je jouw zakelijke projecten iets professioneler aan pakt dan hoe je het hier doet.

Groet,

Leonard Bukenya (oud collega van Herman)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond