Deel dit artikel
-

SBS helpt Sanoma aan omzetgroei van 46 procent

De overname van SBS’ activiteiten levert Sanoma een omzetstijging van 46 procent op. “De eerste stappen voor de integratie van SBS zijn gezet”, aldus de Finse uitgever bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De Nederlandse omzet van de uitgeverij uit Finland steeg in de drie maanden tot oktober met 46 procent tot 174 miljoen euro. De exacte bijdrage van het gekochte tv-bedrijf wordt niet duidelijk. Sanoma splitst die gegevens niet uit.

In financieel opzicht werd Nederland afgelopen jaar iets belangrijker voor het Sanomaconcern. Vorig jaar kwam 23 procent van de omzet hier vandaan. Dit jaar is dat 26 procent. De Finse bijdrage daalde van 51 naar 49 procent. De rest van de verkopen komt uit landen België, Rusland en oost-Europese landen.

Over de online resultaten is de uitgever niet loslippig, al bieden de kwartaalcijfers wel enkele handvatten.

In de eerste negen maanden van 2011 steeg de online omzet binnen het hele concern met 11 procent tot 122 miljoen euro. Omgerekend is dat 12,5 procent van de totale omzet, die in die periode uitkwam op 970 miljoen euro. De Finse leiding zegt over de online handel in Nederland enkel: “De advertentieverkopen nemen duidelijk toe.”

De Europese online omzet in het derde kwartaal steeg ten opzichte van vorig jaar met 16 procent.

Advertentieverkopen zijn goed voor 26 procent van de concernomzet en namen, overwegend door de overname van SBS, toe met 34 procent.

Het uitgeefbedrijf boekte internationaal een omzet van 921 miljoen euro. Dat is een een toename van vier procent.

Netto boekte Sanoma een verlies van 54 miljoen euro, wat overwegend wordt veroorzaakt door de overname van SBS in Nederland en België. Die kostte 1,2 miljard euro, wat samen met Talpa Media wordt betaald. Sanoma is voor tweederde eigenaar van SBS, het bedrijf van John de Mol voor eenderde.

SBS boekte over 2010 een omzet van 404 miljoen euro in Nederland en België en boekte vorig jaar een bedrijfsresultaat (ebit) van 110 miljoen euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond