Deel dit artikel
-

Scandinavië erbij, Starlink nu EU-dekkend

Bewoners van de meest afgelegen gebieden in Scandinavië kunnen sinds kort moeiteloos met 100+ Mpbs internetten. Daarvoor hoeven ze enkel een abonnement af te sluiten bij satellietbreedbandprovider Starlink.

Eind vorig jaar waren de satellieten al in positie en onlangs ging de commerciële dienstverlening live in de hele regio. Iedereen in IJsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland kan er gebruik van maken. Abonnees hoeven enkel een speciale antenne neer te zetten en die te verbinden met een router voor vast of mobiel internet.

Enkel bewoners van Groenland moeten nog wachten. Ook bewoners van de Shetland en Faeroër Eilanden en het gebied tussen Griekenland en Kroatië zijn nog verstoken van Starlink-diensten. Die liggen wel in de planning.

Starlink is het dochterbedrijf van raketbedrijf SpaceX dat een wereldomspannend netwerk van internetsatellieten exploiteert. Eind december ging het over de grens heen van een miljoen abonnees.

De uitrol van het satellietnetwerk gaat in hoog tempo. In september 2020 was pas sprake van de eerste activiteiten buiten de VS, nu dekt het heel Europa en praktisch heel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Australië.

Gisteren gingen weer 55 satellieten de lucht in.

Er zijn nu 3.580 nodes in een baan om de aarde. Dat aantal moet groeien tot minstens twaalfduizend.

Foto: SpaceX (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond