Deel dit artikel
-

Scarlett Johansson klaagt, OpenAI ontneemt ChatGPT stem

Scarlett Johansson dreigt met juridische stappen tegen OpenAI. Het bedrijf benaderde de Amerikaanse actrice om stem te geven aan GPT-4o, maar ging ermee live voordat zij toestemming gaf.

In reactie op het dreigement heeft OpenAI de stem, die de naam Sky toebedeeld kreeg, uit de audio-interface verwijderd. Het bedrijf van CEO Sam Altman bekent geen schuld, want stelt dat de stem van een andere actrice afkomstig is. Haar naam willen ze niet bekendmaken.

OpenAI zegt in zijn verweer dat Sky geen imitatie is. Dat sluit niet uit dat de LLM de instructie kreeg om te klinken als de Scarlett Johansson. Een semantische discussie waar ongetwijfeld een rechter zijn tanden ooit in zal moeten zetten.

Johansson zelf geeft een heel andere uitleg. In lijn met OpenAI’s geschetste tijdlijn werd ook zij afgelopen najaar benaderd door Sam Altman met de vraag of ze haar stem wilden inzetten voor de creatie van Sky. Zij sloeg het aanbod af, veertien andere stemacteurs niet. Toch klinkt de uiteindelijke product onmiskenbaar als het haar eigen stem.

Via de juridische route hoopt de Amerikaanse een oplossing te vinden ‘in de vorm van transparantie en de invoering van toepasselijke wetgeving’.

Foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond