Deel dit artikel
-

Schade datingfraude méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 ook financiële schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt ruim 7,6 miljoen euro. Dit is een stijging van ruim 3 miljoen ten opzichte van 2022, toen de schade 4,3 miljoen bedroeg. Het gemiddelde schadebedrag per persoon in 2023 is ongeveer 30.000 euro.

In het kader van Safer Internet Day volgende week slaat Tinder de handen ineen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de Fraudehelpdesk en Slachtofferhulp Nederland om datingfraude te bestrijden. Zij lanceren een campagne die online daters bewustmaakt van de signalen van datingfraude en informatie geeft om zichzelf beter te beschermen online.

Om meer bewustzijn te creëren over datingfraude ontvangen Tinder-gebruikers tips via een in-app Swipe Card (zie afbeelding hieronder). Deze Swipe Card leidt hen naar een site met nog meer tips. Zo leren de Tinder-gebruikers hoe ze datingfraude kunnen herkennen en zichzelf online beter kunnen beschermen. De in-app voorlichtingscampagne van Tinder is zichtbaar voor alle Tinder-gebruikers in Nederland en loopt van 6 februari tot 30 juni 2024.

Een van de kenmerken van online datingfraude is het gebruik van een nepprofiel om geld of persoonlijke gegevens los te krijgen. Door bewust te zijn van mogelijke signalen van datingfraude kunnen oplichtingspraktijken worden voorkomen.

Een opmerkelijk punt bij datingfraude is de (relatief) nieuwe tactiek van beleggingsfraude, waarbij de fraudeur niet direct om geld vraagt, maar het slachtoffer subtiel overhaalt te investeren in nep-beleggingen. Deze truc draagt mede bij aan de toename van het totale schadebedrag

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond