Deel dit artikel
-

Schikking Europese Commissie en Google nabij

Sites als Yelp, TripAdvisor, Twenga en Allegro krijgen een prominentere positie in de zoekresultaten van Google. De Europese Commissie verplicht de zoekmachine ertoe om duidelijker en prominenter verwijzingen te maken naar concurrerende diensten.

Dat is een belangrijk onderdeel van de schikking die Google gaat sluiten met de Europese Commissie, weet de Financial Times. De laatste details van het schikkingsvoorstel werden gisteren op papier ingediend bij eurocommissaris Joaquín Almunia.

Op aandringen van een aantal grote Googleconcurrenten onderzoekt de Europese Commissie of Google zijn eigen zoekdiensten voorrang geeft. Maps, Product Search en Zagatresultaten (een soort Iens) zouden te veel in het oog springen in de zoekresultaten. De concurrenten zeggen dat Google zijn marktmacht tegen hen gebruikt en de markt verstoort.

Almunia gaat daar niet helemaal in mee, zo lijkt het. Hij zal de zoekmachine niet dwingen om zijn eigen diensten uit de resultaten weg te gummen. Hij draait het om: naast de eigen resultaten moeten ook die van derden verschijnen.

Hoe dat er exact gaat uitzien, moet nog blijken. Het ligt voor de hand dat concurrende, relevante verwijzingen naar zoekresultaten van anderen in de marge naast de zoekresultaten komen te staan. Mogelijk in een zogeheten ‘Card’, een onderwerpspecifieke informatieblokje wiens metafoor sinds kort toch al wordt uitgerold in alle Googledesigns.

Volgens de Engelse zakenkrant krijgen concurrenten meer ruimte, kunnen ze hun logo’s tonen naast de resultaten en wordt de tekst ‘dynamisch gegenereerd’.

Het voorstel geldt niet enkel voor het vaste web, want is platformagnostisch. De Googleresultaten in Europa gaan dus veranderen op alle dragers: het vaste web, mobiel, Google Glass en – indien ooit van toepassing – de heads up display in een zelfrijdende auto.

Almunia gaat alleen akkoord met de maatregel als Google met cijfers kan aantonen dat de concurrentie er daadwerkelijk profijt van heeft. Zij krijgen hun positie in Google via een veilingsysteem, waarbij ze moeten bieden op een link die is gerelateerd aan specifieke zoekopdrachten.

De partijen die Google aanklaagden zijn verenigd in FairSearch.

De Europese Commissie wil in het voorjaar van 2014 zijn definitieve beslissing nemen.

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

‘We kunnen het niet winnen van Google, dus gaan we via Europa de concurrent zwart maken’. Heb al spijt dat ik Windows 7 Ultimate legaal heb gekocht. Het zegt al genoeg dat Microsoft onderdeel is van Fairsearch. #opinie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond