Deel dit artikel
-

Schiphol en Joh. Enschedé starten bedrijf voor biometrische beveiliging

Schiphol en Joh. Enschedé hebben vrijdag de joint-venture Dartagnan opgericht. Het nieuwe bedrijf legt zich toe op biometrische beveiligingssystemen en komt voort uit de Privium-proef die het afgelopen jaar op Schiphol heeft gelopen.

Het afgelopen jaar konden reizigers op Schiphol tegen betaling een chipkaart met een digitale print van hun iris krijgen. Via een exclusieve ingang voor identiteitscontrole via een irisscan konden ze lange rijen ontlopen. Na een positieve evaluatie van TNO, het British National Physical Laboratory en de Nederlandse Immigratie en Naturalisatiedienst is de proef omgezet in permanent gebruik.

Dartagnan zal zich specialiseren in automatische grenspassage voor luchthavens. Het bedrijf heeft al een project gerealiseerd voor Terminal 4 op de luchthaven JFK in New York. Een andere toepassing van de technologie is toelatingscontrole voor gebouwen. Joh. Enschede gebruikt het systeem zelf in zijn bankbiljettendrukkerij.

Een irisscan kan ook geld pinnen veiliger maken. Dartagnan heeft zijn systeem geïntegreerd in een geldautomaat van fabrikant Diebold. In de geldautomaat zit een spiegeltje waar je van 30 tot 40 centimeter afstand in moet kijken. Als je te ver af staat krijg je een 'auditieve instructie' van het apparaat: "Kom een stukje dichterbij staan." De camera achter het spiegeltje geeft een melding wanneer de identificatie is gelukt. Je hoeft niet je ogen helemaal open te sperren of je contactlenzen uit te doen. "Bij het eerste gebruik moet je even oefenen", zegt algemeen directeur Michiel Kraak. "Maar als je het een paar keer hebt gedaan gaat het erg vlot."

Het patent op de technologie voor irisherkenning ligt bij Iridian Technologies . Dartagnan heeft dus geen exlusieve claims op de technologie. "Dat klopt", geeft de directeur toe. "Maar het is internationaal erkend dat wij de enige ter wereld zijn die het daadwerkelijk in operatie hebben. Niet als proef, maar gewoon als dagelijkse praktijk."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond