Deel dit artikel
-

Schiphol introduceert veiligheidscontrole op afspraak

Schiphol is van start gegaan met een proef waarbij reizigers online een tijdstip kunnen reserveren om door de security te gaan. De zogenoemde Personal Security Pass-service is beschikbaar op een groot aantal vluchten naar Schengen-bestemmingen.

De proef loopt van 28 november tot en met 11 december. Reizigers die op deze dagen tussen 10.00 en 13.30 uur een vlucht hebben, gaan met de pass door een speciaal daarvoor ingerichte veiligheidsdoorgang.

De doorgang bevindt zich bij de veiligheidscontrole in Vertrekhal 1, check-in balie 1A. Reizigers kunnen zien of hun vlucht in aanmerking komt en een plek reserveren vanaf vier dagen tot 1 uur en 15 minuten vóór vertrek via schiphol.nl/securitypass en via de Schiphol-app. Met de securitypass test Schiphol naar eigen zeggen of reizigers het gemak en de zekerheid van een vast controlemoment waarderen en wat de impact is op het aanmeldpatroon bij de security check. Indien de proef succesvol blijkt, wordt de pass structureel ingevoerd.

Hoe werkt het? Bij de veiligheidscontrole scant een Schipholmedewerker eerst de QR-code die in de reserveringsmail van de reiziger staat. Kloppen de gegevens, dan scant de reiziger vervolgens zelf eerst de boardingpass bij het selfservice securitypoortje en loopt daarna via de speciale rij door naar de veiligheidscontrole. De doorgang van de Personal Security Pass bevindt zich in Vertrekhal 1, check-in balie 1A. Vanaf Vertrekhal 1 is de looptijd vijf minuten. Reizigers die inchecken bij hun luchtvaartmaatschappij in Vertrekhal 3 moeten rekening houden met tien minuten looptijd. Tijdens de proefperiode kunnen dertig reizigers per vijftien minuten door de Personal Security Pass-doorgang. Er zijn ruim 400 plekken per dag beschikbaar.

De proef is een van de initiatieven van Schiphol om de wachtrijen op piekmomenten terug te dringen. Schiphol is niet de eerste luchthaven die ‘security op afspraak’ introduceert – Montréal Airport voerde het in 2014 al succesvol in.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond