Deel dit artikel
-

Schiphol publiceert zijn API-platform

Luchthaven Schiphol heeft zijn API-platform gepubliceerd. Daarmee deelt het niet-kritische bedrijfsgegevens met ontwikkelaars die daar nieuwe apps van maken, luchtvaartmaatschappijen en reisaanbieders.

Ontwikkelaars kunnen terecht op http://developer.schiphol.nl en vinden daar een API met vluchtinformatie. Binnenkort verschijnen er ook programmeerinterfaces, gestandaardiseerde bruggetjes tussen de buitenwereld en data van Schiphol, rondom wayfinding en wachttijden.

Een van de grootste gebruikers van de API-sets is natuurlijk Schiphol zelf, maar het ligt voor de hand dat KLM in zijn eigen app data van de luchthaven zal verwerken. Bijvoorbeeld, heel simpel, om reizigers te vertellen hoe ze het makkelijkst van het parkeerterrein naar de terminal gaan en hoe lang dat precies duurt.

“Nu gaat het om operationele data, maar later kunnen we ook voorspellingen gaan doen”, aldus Roy Scheerder. Hij runt het digitaliseringsprogramma rondom het ontsluiten van Schiphol-data.

Chief Digital Officer Albert van Veen, die afgelopen jaren het pad baande voor deze digitale noviteit, licht toe: “Een airport is een belangrijke hub in de reis van de passagier. Vanuit Schiphol willen we de reiziger zo goed mogelijk ondersteunen met persoonlijke en relevante informatie over de luchthaven. Ons API-platform en het delen van data met API’s is een cruciaal element in onze best digital airport strategie”. Hij wil de organisatie behalve in het fysieke domein ook in het digitale domein een centrale, faciliterende rol aanmeten.

Het API-team bestaat nu uit zo’n 25 man.

Een developer relations-programma is er nog niet, maar dat is een kwestie van tijd. In de wereld van open data begint de luchthaven niet met een blanco vel. Al langer levert het actieve bijdragen aan nationale en internationale hackathons. Sinds de publicatie van het API-platform op 7 maart kan het op gestandaardiseerde wijze data ontsluiten en wordt het bestaan van dat platform actief uitgedragen.

Als belangstellende gebruikers noemt Scheerder naast appontwikkelaars, luchtvaartmaatschappijen en reisaanbieders ook partijen als TomTom, autofabrikanten en OV9292. Zij zouden de realtime datastromen van Schiphol in hun eigen diensten kunnen verwerken.

Foto: Thierry Draus (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond