Deel dit artikel
-

Segway Nederland vecht tegen uitstel vergunning

V&W en justitie zetten het vertagingsbeleid voort. Dat stelt Segway Nederland, leverancier van de gelijknamige gemotoriseerde step. De nieuwe wetgeving die vandaag in de kamer wordt besproken kan voor jarenlang uitstel zorgen.

Donderdag vergadert de Tweede Kamer met minister Eurlings van Verkeer over de gemotoriseerde step. De bedoeling is dat het nog zeker anderhalf jaar duurt voordat het voertuig de openbare weg op mag.

De Segway moet namelijk eerst in een nieuwe voertuigcategorie worden ondergebracht. Bestuurders moeten minstens 16 jaar zijn (met uitzondering van gehandicapten) en hoeven geen helm of rijbewijs te hebben. Reflectoren zijn wel verplicht, net als een verzekering en een kenteken. De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur.

De Segway zag in 2001 het levenslicht, mede dank zij forse investeringen uit Silicon Valley, onder meer van Apple topman Steve Jobs. Ook in Nederland werd het voertuig al snel opgepikt, onder meer door Adam Curry en IT evangelist Vincent Everts, die er zelden zonder mee werd gezien.

Directeur Piet Kruijt nam enkele jaren geleden het roer over van de Nederlandse organisatie, maar kreeg al snel een bittere pil te verwerken toen minister van Verkeer Karla Peijs de Segway in januari 2007 verbood op de openbare weg. Zij beschouwde het voertuig als een bromfiets waarvoor weer een aparte verzekering nodig was. Ook wilde ze weten of er nog een Europese goedkeuring noodzakelijk was. Dat blijkt niet zo te zijn. In Duitsland, Spanje, België, Oostenrijk en Engeland is de Segway gewoon te koop.

In Nederland ligt de verkoop van de Segway nagenoeg stil nu het voertuig alleen op particulier terrein gebruikt mag worden. Door de regelgeving wordt het eind 2009 voordat Nederlanders met de Segway kunnen rijden en misschien nog later als de invoering van het kenteken vertraging oploopt.

Alle mogelijkheden om de Segway meteen toe te laten worden bewust genegeerd, stelt het bedrijf uit Den Bosch. Alleen Tweede Kamerleden kunnen vandaag een einde maken aan deze ‘soap’, zegt het bedrijf.

UPDATE: De Tweede Kamer wil niet nog anderhalf jaar wachten voordat de toelating wettelijk is geregeld. Minister Hirsch Ballin wil zijn best doen om het wetgevingstraject te versnellen, maar is tegen een gedoogregeling.

 

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Dennis

Als ze nu direct voor fietsen, steppen, driewielers, speelgoedtrekkers en skelters ook reflectoren en verzekeringen verplicht maken, kunnen ze daar ook direct de staatskas mee vullen. En als het sluiten van de begroting krap wordt, kunnen ze er altijd nog voor zorgen dat het behalen van een rijbewijs noodzakelijk wordt, met natuurlijk een herkeuring om de 5 jaar.  Kom op zeg, al dat gedoe om een segway. Het is niet voor de snelweg bedoeld.

Natasha

Segways zijn in die landen te koop maar niet per se legaal. U schrijft alsof ze daar legaal zijn en dat is niet het geval. In Duitsland, Canada, Sweden, VK en zelfs in de VS in vele staten zijn ze niet legaal. Jammer, maar moet toch gezegd worden vind ik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond