Deel dit artikel
-

‘Seizoensinvloeden zijn terug in Nederlands online reclame’

Ook in de online reclamewereld is corona merkbaar verdwenen en dat leidt weer tot nieuwe bewegingen in hoe adverteerders hun geld uitgeven.

“De seizoensinvloeden zijn weer terug nadat ze twee jaar weg waren”, vertelt directeur Bert Jan ten Kate van Massarius aan Emerce. “Na een zomerdip maakt de markt zich weer op voor back to school“, en gaan de reclamegelden weer richting uitgevers. In de coronaperiode werden de budgetten veel effener over de tijd uitgegeven.

Wel merkt Ten Kate dat het niet helemaal als vanouds is. “Alles dat met energie te maken heeft, is een probleem. Of het nu de energiebedrijven zijn, makers van graanproducten of – zeg – bloemen.” De oorlog van Rusland met Oekraïne en de geopolitieke gevolgen daarvan zijn hier debet aan.

Omgekeerd ziet zijn bedrijf, een specialist in het uitleveren van online reclameboodschapppen, dat sinds een paar weken de reclames van automerken weer terug zijn. Vanwege chiptekorten draaiden deze fabrikanten hooguit campagnes op een laag pitje, want ze konden de vraag niet aan. De chipvoorraden stromen nu rijkelijk uit de fabrieken naar de automakers.

Een voorspelling over ontwikkelingen richting eind 2022 wil Ten Kate niet doen. Daarvoor is de internationale markt te beweeglijk.

Adverteerders gaven vorig jaar 3,1 miljard euro uit aan online reclame, een plus van 34 procent ten opzichte van 2020. Onder de kleine EU-landen is Nederland het land met de laagste digitale uitgaven per hoofd van de bevolking. In Europa ligt dat gemiddeld op 115 euro. In het VK op 481 euro. In Scandinavië ergens tussen de 300 en 330 euro, maar in Nederland slechts op 182 euro.

Foto: J. Triepke (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond