Deel dit artikel
-

SENA aast weer op embedheffing

Auteursrechtorganisatie SENA wil opnieuw proberen om radiowebsite Nederland.FM een zogenoemde embedheffing op te leggen via een bodemprocedure. Een opmerkelijke stap, aangezien het Europees Hof in 2014 duidelijk heeft gezegd dat het linken naar auteursrechtelijk materiaal geen nieuwe openbaarmaking betekent.

Nederland.FM biedt een handige interface voor radiostations in Nederland. Streams zijn via die interface ook af te spelen, maar dan speelt de stream van de radiostations zelf.

Auteursrechtenorganisaties BUMA/STEMRA en SENA (naburige rechten) wonnen in eerste instantie een rechtszaak tegen oprichter Jim Souren. Die moest een jaar lang licentiekosten betalen, ruim zes procent van de omzet. De zaak werd teruggedraaid nadat het Europees Hof oordeelde dat linken geen nieuwe openbaarmaking is.

Souren kreeg de dagvaarding enkele weken geleden binnen, zegt hij tegen Emerce. “Ze hebben het keurig aangekondigd en er is ook geen sprake van een vijandelijke sfeer. Beide partijen willen het eigenlijk zo snel mogelijk voorleggen aan het Europees Hof.”

Volgens Souren denkt SENA dat er op grond van de naburige rechten toch nog wat te halen valt. “Wij zien dat uiteraard niet zo. Het nieuwe aspect is mijn advocaat niet duidelijk geworden. Nederland.FM is de radioschaal op een radiotoestel.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Frank

Het zou mogelijk moeten zijn dit soort organisaties na het starten van kansloze procedures dermate hoge boetes op te leggen dat ze het voortaan wel uit hun hoofd laten. De maatschappij nodeloos op kosten jaren zou stevig moeten worden afgestraft.

JeroenW

Copyright maffia mag een hoop hoor Frank. En als je ziet wie er allemaal achter zitten verbaasd het me allemaal niet. http://www.sena.nl/gfx_content/Bestuur%202015.pdf

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond