Deel dit artikel
-

SENA haalt bakzeil in zaak tegen Nederland.FM

Radioportal Nederland.FM heeft een belangrijke overwinning geboekt in zijn zaak tegen SENA, de organisatie die gaat over de inning van auteursrechten namens de uitvoerende artiest en producen. De rechtbank Den Haag bevestigt dat hyperlinken of embedden geen nieuwe openbaarmaking is.

Nederland.FM is een radioportal die linkt naar diverse radiostations. Gebruikers op de portal kunnen ook diect naar de zenders luisteren. Nederland.FM heeft geen muziek op haar eigen servers staan en stuurt haar bezoekers rechtstreeks door naar de originele bron.

In het vonnis van eind 2012 besloot het Hof van Justitie van Den Haag dat er bij embedden en zelfs ook hyperlinken sprake was van een nieuwe openbaarmaking en daardoor een licentie nodig was voor radioportals.

In januari 2015 stelde het Europese Hof van Justitie in een andere zaak vast dat bij (hyper)linken naar en ook embedden van bestaande content op internet er geen sprake is van een (nieuwe) openbaarmaking.

Het plaatsen van links, hyperlinks of embedded links op websites naar die radiostreams, leidt weliswaar tot meer streamstarts of luisteraars, maar dit wordt door het Europese Hof gezien als promotie en niet als een (nieuwe) openbaarmaking.

Als reactie daarop trokken zowel Buma Stemra als ook Sena hun omstreden embed licenties in maart 2014 in. In 2015 kwam SENA daar toch op terug en startte men een bodemprocedure tegen Nederland.FM.

Naar het oordeel van de rechtbank Den Haag heeft Nederland.FM terecht aangevoerd dat het Svensson-arrest van toepassing is. Daaruit volgt dat er sprake moet zijn van een ‘nieuw publiek’ om een licentie op grond van openbaar maken af te kunnen dwingen.

SENA moet zeker 46.655 euro aan proceskosten aan Nederland.FM betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond