Deel dit artikel
-

Seniorenorganisatie start campagne rond cybercriminaliteit

KBO-PCOB, met 250.000 leden de grootste seniorenorganisatie in Nederland, roept juni uit tot de maand van de strijd tegen cybercriminaliteit. Vandaag start KBO-PCOB een voorlichtingscampagne via onder andere voorlichtingsfilmpjes en uitgebreide artikelen in de eigen media.

De meeste senioren zijn rond het jaar 1999 voor het eerst online gegaan. Op dit moment gaan bijna negen op de tien senioren die internet gebruiken dagelijks online. Gemiddeld zijn zij tussen de twee en drie uur per dag online. Tegelijkertijd voelt de helft van hen zich wel eens kwetsbaar achter de computer.

Bijna acht op de tien senioren met internet maakt gebruik van een wachtwoord of toegangscode op het apparaat waar ze het meest mee online gaan. Zes op de tien senioren bewaren hun wachtwoorden op papier, of ze weten hun wachtwoorden uit het hoofd. En een derde gebruikt persoonlijke gegevens zoals geboortedatum, postcode, en namen van bekenden als wachtwoord of als een deel van hun wachtwoorden. Ruim acht op de tien gebruiken een virusscanner en zes op de tien een firewall. Zeven op de tien maken back-ups van hun bestanden. Verder plakken twee op de tien altijd hun camera af wanneer deze niet wordt gebruikt.

Op het gebied van cybercrime zien we de volgende resultaten. Zeven procent van de senioren geeft aan slachtoffer te zijn geweest van phishing, 3 procent is slachtoffer geweest van koop- en/of verkoopfraude via internet en 2 procent tot slot van hacken.

De vrees om slachtoffer te worden van cybercrime is veel groter; vier op de vier senioren zijn daar bang voor. Ook hier weer zien we een sterk samenhang met de ervaring die men heeft met internet. Hoe meer ervaring men heeft, en hoe meer uur men aan internet besteedt, des te geringer de vrees dat men slachtoffer wordt van internetcriminaliteit.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond