Deel dit artikel
-

Sensoren gaan kwaliteit binnenstad Apeldoorn meten

In de binnenstad van Apeldoorn zijn vijf sensoren opgehangen die gaan meten wat de kwaliteit van de lucht is. Aan de hand van deze gegevens kan men keuzes kunnen maken die van de binnenstad ‘een nog fijnere plek maken. Wim Willems was aanwezig bij het bevestigen van de sensor aan de Stationsstraat.

De proef is een samenwerking met het RIVM en Stichting Programma Nationaal Smart City Living Lab. Het doel van dit programma is om de Smart City ontwikkelingen te verbeteren. Apeldoorn doet mee aan het programma in het kader van Smart City Apeldoorn. In een Smart City werken inwoners, bedrijven, onderwijs en overheid samen op het gebied van ICT met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Zo hangen er verspreid over de stad al sensoren die geluid meten en zijn er slimme verkeerslichten.

De sensoren hangen aan de randen van de binnenstad, aan de Stationsstraat, de Asselsestraat, de Paslaan, Molenstraat Centrum en Korenstraat. Ze meten onder andere geluidsdruk, temperatuur en luchtvochtigheid, en de aanwezigheid van een aantal stoffen in de lucht, namelijk uitlaatgas (NO2), fijnstof (PM10 en PM2,5) en CO2.

De informatie van de sensoren geven en beeld van de kwaliteit van de binnenstad. Op basis van deze informatie kunnen we keuzes maken die van de binnenstad een fijnere plek maken. Als we bijvoorbeeld zien dat op een bepaalde plek veel fijnstof in de lucht is, kunnen we ervoor kiezen het verkeer via een andere route te laten rijden, zodat de lucht schoner wordt. Wanneer er keuzes worden gemaakt op basis van de verzamelde data, is nog niet bekend.

De sensoren zijn ontworpen volgens het ‘privacy by design’ principe. Zo meten ze geluidsdruk en nemen ze geen specifieke geluiden zoals gesprekken op. De sensoren werken op een batterij, die wordt opgeladen zodra de lantaarnpalen aan gaan. De informatie van de sensoren wordt verstuurd via 3G en 4G.

Foto Gemeente Apeldoorn

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond