Deel dit artikel
-

SEPA komt eraan, maar waar blijft eSEPA?

Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie voor webwinkels, richt een aparte werkgroep op die zich gaat bezighouden met de migratie van webwinkels naar de Single Euro Payments Area, kortweg SEPA. Ook gaat men haar leden informeren over alle zaken rond SEPA, zoals de nieuwe Europese overschrijving en incasso.

De eurocrisis houdt het streven van één Europese betaalmarkt niet tegen. Op 1 februari 2014 moeten de Europese betaalmiddelen de nationale hebben vervangen, zodat overal in het eurogebied op dezelfde manier kan worden betaald, in binnen- en buitenland.

De SEPA-betaalinfrastructuur vormt ook de Europese basis voor nieuwe geharmoniseerde diensten zoals internetbetalingen en e-facturering, maar vooruitgang in deze context is tot nu toe echter beperkt gebleven. Een Europese e-mandate – hoog op het verlanglijstje van Europese webwinkels – vormt nog geen onderdeel uit van SEPA. “We zijn in elk geval blij dat er nu een concrete datum is, dat geeft ons de tijd om ons goed voor te bereiden”, zegt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org.

Grootste voordeel is dat webwinkels geen extra kosten hebben voor buitenlandse transacties. Daardoor kunnen zij makkelijker de Europese markt op.

Zo worden de huidige nationale rekeningnummers vervangen door Europese rekeningnummers, de zogenoemde IBANs (International Bank Account Numbers). De oude nummers kunnen dan niet meer worden gebruikt, ook niet voor overschrijvingen in eigen land.

Volgens Jongen hoeft de migratie voor kleinere bedrijven geen problemen op te leveren. Dat kan met software worden opgelost. Echter, hij verwacht pas na 2014 grotere veranderingen op het gebied van e-commerce. “Er zullen andere afspraken moeten komen over internetbankieren en onze leden zouden graag een Europese iDEAL ingevoerd zien. We verwachten niet dat dat snel gerealiseerd zal worden.”

De SEPA is tot nu toe ook nog niet echt tot de betalende consument doorgedrongen, zo concludeerde de De Nederlandsche Bank deze week. Ongeveer 65 procent van de Nederlanders heeft nog nooit van SEPA gehoord. Hoewel Nederland al bijna helemaal over is op ‘het nieuwe pinnen’ en Nederlanders steeds vaker met hun pinpas kunnen betalen over de grens, zijn de ontwikkelingen rondom de Europese overschrijving en incasso door de meeste consumenten nog onopgemerkt gebleven.

Berichten dat met de invoering van de SEPA ook de acceptgiro gaat verdwijnen, spreekt Jongen van Thuiswinkelorg tegen. “Ik denk dat we dat systeem nog wel even in de lucht houden.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond