Deel dit artikel
-

ShoppingTomorrow: ‘Meer boodschappen online en vaker bij Aziatische webshops gekocht’

De Nederlandse consument zal de komende vijf jaar nog meer online gaan besteden en ook de dagelijkse boodschappen worden steeds vaker via internet besteld. Dit blijkt uit het ShoppingTomorrow Consumentenonderzoek, dat GfK in samenwerking met onderzoeksplatform ShoppingTomorrow heeft uitgevoerd.

Zeker duizend ondervraagde consumenten verwachten dat een vijfde van de supermarktartikelen in 2023 bij webwinkels gekocht.

Op dit moment geven Nederlanders 25 procent van hun totale bestedingen aan producten en diensten uit via webwinkels. Dit wordt 37 procent, sommige experts denken zelfs 44 van de consumentenbestedingen.

De grootste relatieve stijging wordt verwacht binnen Food/Nearfood. Het aandeel van de online boodschappen ontwikkelt zich volgens de consumenten namelijk van 4 procent dit jaar naar 22 procent in 2023. De ShoppingTomorrow-experts zijn wel wat terughoudender; zij verwachten een online aandeel van 13 procent in 2023.

De toegenomen belangstelling voor webwinkels gaat niet per definitie ten koste van het winkelbezoek. Bijna twee derde van de ondervraagde consumenten dat ze in 2023 nog steeds hetzelfde aantal bezoeken afleggen aan de binnensteden. Zo is de winkel voor 58 procent van de consumenten nog de beste plek om informatie in te winnen of advies te krijgen voor een voorgenomen aankoop.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders hun producten of diensten steeds vaker via buitenlandse webshops kopen. Hierbij is vooral Azië is in trek, want 53 procent van de consumenten heeft weleens iets in Azië gekocht. Dit is vergelijkbaar met het aandeel van andere landen binnen Europa, terwijl Noord-Amerika nog achterblijft.

Ook de opkomst van marktplaatsen, zoals Amazon en Alibaba, draagt bij aan de populariteit van cross-border shopping. 77 procent van de Nederlandse online kopers heeft weleens iets gekocht bij een (internationale) marktplaats.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond