Deel dit artikel
-

SIDN draagt Yivi weer over aan stichting Privacy by Design

De ID-wallet Yivi is weer in handen van zijn makers, de stichting Privacy by Design. Daar kreeg het initiatief ooit vorm onder de naam Irma.

SIDN draagt Yivi na zes jaar investeren, testen en bouwen over en geeft Nederland daarmee een goed, veelgebruikt, privacyvriendelijke eID-middel.

De afgelopen jaren heeft SIDN de infrastructuur toegankelijk gemaakt en aangepast aan de moderne internetstandaarden. Met diverse gemeenten en met organisaties in de zorg, het onderwijs en de financiële en verzekeringssector zijn pilots en usecases uitgevoerd en zijn de eerste betalende klanten binnengehaald.

Amsterdam is een van de gemeenten die er al vroeg mee aan de slag ging. Onlangs breidde de gemeente Nijmegen, een andere vroeg gebruiker, de gebruiksmogelijkheden uit. Yivi is daar een alternatief voor DigiD om mee in te loggen.

Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN: “We hebben veel mooie resultaten bereikt. Tegelijk verliep de adoptie in de markt minder snel dan gehoopt. Vooral de blijvende onduidelijkheid over de eisen die de overheid stelt aan eID-oplossingen zorgde dat organisaties terughoudend waren om met Yivi aan de slag te gaan. De volgende fase vraagt om extra investeringen en we kunnen en willen deze niet meer alleen dragen. Daarom is het afgelopen halfjaar gezocht naar partners die mee willen investeren in Yivi en die samen met SIDN Yivi groter wilden maken. Dit heeft voor ons tot onvoldoende resultaat geleid. Door Yivi weer over te dragen aan de stichting Privacy by Design komt het in vertrouwde handen en borgen we de continuïteit”.

Deze bouw aan digitale ID’s past in een trend waarbij burgers en consumenten meer controle krijgen over hun digitale identiteit en privacy. Eerder deze week, verzelfstandigde Rabobank zijn project Datakeeper, een systeem voor beheer ID-wallets. En gisteren keurde Europa een nieuwe set regels goed die de algemene invoering van digitale ID-wallets en mogelijk maakt. In de toekomst moet je bijvoorbeeld met je eigen Nederlandse ID kunnen inloggen bij Google en Facebook.

Foto: rachieray34 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond