Deel dit artikel
-

SIDN Fonds investeert 7 ton in starters

Het SIDN Fonds maakt de namen bekend van de vijftien maatschappelijke online projecten die een donatie ontvangen. Gisteren sloot ook de inschrijvingstermijn voor de aanvraag van de eerste wetenschappelijke gift.

Sinds 2015 houdt het fonds, direct gelieerd aan domeinenbaas SIDN, twee keer per jaar een oproep waarbij maatschappelijk relevante projecten een gift kunnen aanvragen. Vanochtend werden 15 projecten gehonoreerd: zeven Pioniers (concepten) en acht Potentials (werkende prototypes).

De Pioniers ontvangen een bedrag tot tienduizend euro, de Potentials tot 75.000 euro. “Het is een gift waar een strenge selectie door een raad van advies aan vooraf ging”, aldus de woordvoerster. “We werken bovendien met een projectplan op basis waarvan tranches worden uitgekeerd” om te voorkomen dat een gift in een keer wordt opgesoupeerd.

In deze ronde, de vierde, zijn aanvragen van uiteenlopende projecten gehonoreerd. Die variëren van een DDOS Alerting Service en een vertaalapp voor medisch jargon en van een platform over de ‘internetgezondheid’ van ons land tot een malwaretool voor niet-technische gebruikers en een open source VPN.

Het fonds wordt gefinancierd vanuit de non-profit SIDN die erboven hangt, waar registrars aan betalen om domeinnamen te kunnen registreren. Mogelijk gaat later een deel van de winsten van deelneming Connectis naar het fonds, maar daar is nog niet over besloten.

Gisterenmiddag vond nog een stap plaats bij het fonds, de sluiting van de eerste oproep om wetenschappelijk onderzoek te kunnen steunen. Het gaat onderzoek dat moet bijdragen aan de versterking van internet. Dat kunnen ook meerjarige projecten zijn. Een promotieonderzoek van vier à vijf jaar kan, bij honorering, rekenen op een bijdrage van maximaal twee ton. De eerste gift wordt deze zomer bekend gemaakt.

Foto: tuncay (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond