Deel dit artikel
-

‘Singles Day naar 23 miljard dollar’

Tijdens Singles Day, komende zaterdag, zou de handelsomzet alleen al voor de platformen van Alibaba kunnen oplopen tot 23 miljard dollar, vele malen de 3 miljard dollar omzet die Amerikanen online realiseren tijdens Black Friday. Dat zijn in elk geval de schattingen van Chinese analisten.

Vorig jaar viel de omzet via Tmall en Taobao al 32 procent hoger uit, toen ging het om omgerekend 17 miljard dollar. Op het hoogtepunt verwerkte Alibaba 120.000 transacties per minuut. Mogelijk wordt dat record dit jaar gebroken.

De omzetgroei is deels te verklaren door de ruimere beschikbaarheid van buitenlandse producten die elders in China moeilijk zijn te verkrijgen. Dat betekent dat ook meer buitenlandse bedrijven zullen profiteren van Singles Day.

Het gros van de bestellingen komt binnen via smartphones. China telt alleen 1,3 miljard smartphonegebruikers, waarvan 37 procent regelmatig koopt via de smartphone. Wereldwijd is dat zo’n 13 procent.

Alibaba bereidt zich al dagen voor op zijn grootste winkelevenement. Omdat medewerkers overuren draaien zijn slaaptenten en bedden neergezet op de campus van het bedrijf in Hangzhou.

In de aanloop van Singles Day heeft de Chinese overheid een lijst gepubliceerd van 500 dubieuze handelaren, waarvan het grootste deel afkomstig is van Shenzhen.

Singles Day is ooit ontstaan omdat China als gevolg van de eenkindpolitiek kampt met een overschot van tientallen miljoenen vrijgezelle mannen. Studenten organiseerden een soort anti-Valentijnsdag, die inmiddels massaal door de commerce is omarmd.

Singles Day wordt de laatste jaren ook buiten China gevierd. Dit jaar doet ook bol.com mee. Zaterdag belooft bol.com ‘duizenden scherpe kortingen in onder andere de productcategorieën make-up, parfum, sieraden, elektronicagadgets, boeken, DVD’s’. Op de ‘afteldagen’ krijgen klanten al een voorproefje; elke dag één topdeal vooruitlopend op Singles Day. Andere webwinkels als wehkamp en Coolblue doen (nog) niet mee.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

alex

Als ik op de site: http://singlesdaydeal.nl/ kijk zie ik dat niet alleen Bol meedoet maar ook o.a. BCC en Blokker!

Arne

Dit gaat alleen maar groter worden. Om het overzichtelijk te houden heb ik een website gemaakt waarop ik alle deelnemers wil gaan vermelden: https://www.singlesday-nederland.nl/deelnemers-singlesday-nederland/ . De daar vermeldde webwinkels hebben al aangegeven acties te houden tijdens Singles Day.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond