Deel dit artikel
-

SKO fuseert kijkcijfers online en televisie

Stichting KijkOnderzoek (SKO) is begonnen gecombineerde kijkcijfers te leveren voor online video en televisie. Uitgevers exploitanten en adverteerders krijgen zo goed zich op hun crossmediale bereik en in hoeverre tv en online elkaar aanvullen.

De nieuwe fusiedata worden sinds eind vorige week beschikbaar aan de markt en worden dagelijks ververst. Belanghebbenden hebben er via specialistische software toegang toe en inzicht in de overlap tussen kijkers die bereikt zijn via het TV-scherm en via online devices. Dat wordt berekend voor programma’s, zenders, tijdvakken en voor commercials.

Interimdirecteur Frans Kok van SKO, zegt: “De levering van de fusieresultaten is een belangrijke mijlpaal in de vernieuwingen van het kijkonderzoek.”

De technische kant van de datafusie is in handen van Kantar Media. Wat er gebeurt is dit. Het niet gemeten tv-kijkgedrag in het Online panel wordt aangevuld op basis van gedrag geregistreerd in het tv-panel. Hiervoor worden de meest op elkaar lijkende panelleden van het tv- en online panel op basis van relevante kenmerken aan elkaar gekoppeld in een verrijkt databestand.

Wat online videocommercials betreft is het mogelijk om de zichtbaarheid met wisselend variabelen te meten: start, 25, 50, 75 procent of compleet gekeken. SKO raadt aan om een ondergrens van minimaal 25 procent te hanteren voor onlinecampagnes.

Foto: Waldemar Berger (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond