Deel dit artikel
-

Skype kijkt naar WiMAX voor mobiele VOIP

Internettelefoniebedrijf Skype verwacht dat WiMAX de enige manier is om mobiele voip aan te bieden. Traditionele mobiele telecombedrijven zullen zo’n concurrent niet op hun netwerken toestaan, vermoedt operationeel directeur Durchslag.

Chat- en internettelefoniebedrijf Skype overweegt in de toekomst met behulp van WiMAX-technologie zijn diensten mobiel aan te bieden. Dat zegt operationeel directeur Scott Durchslag van het Finse bedrijf tijdens een bezoek aan Taiwan. De mobiele breedbandtechnologie is volgens hem waarschijnlijk de enige manier om als aanbieder van internettelefonie (voip) gebruik te maken van mobiele communicatieapparatuur.

"Als voip-aanbieders de traditionele markt voor mobiele telefonie willen betreden, zullen ze op veel weerstand stuiten onder de bestaande mobiele telecombedrijven", aldus Durchslag. Bestaande telecomaanbieders beschouwen mobiele voip veelal als concurrent, die hun bedrijfsvoering in gevaar kan brengen. "WiMAX is een ander verhaal. Tegen de tijd dat WiMAX goed en wel op gang komt, zijn er voldoende nieuwe toepassingen die samenwerking mogelijk maken."

Op grote schaal

Overigens zal het nog wel even duren voordat WiMAX op grote schaal wordt toegepast. Algemeen directeur Craig Barrett van Intel, de chipfabrikant die groot pleitbezorger is van de technologie, verwacht dat eind 2008 vijftig miljoen mensen het kunnen gebruiken en in 2012 maar liefst een miljard.

Andere experts verwachten echter niet dat het zo’n vaart zal lopen. WiMAX wordt namelijk op de hielen gezeten door concurrerende technologie Long Term Evolution (LTE), die onder bestaande mobiele aanbieders populair is omdat ze daarvoor de bestaande zendmasten kunnen gebruiken. In juni 2008 startte in Amsterdam het allereerste commercieel uitgebate mobiele WiMAX-netwerk ter wereld.

95 procent

Ook in het bedrijfsleven is internettelefonie inmiddels niet meer weg te denken. Skype is daarbij een veelgebruikte aanbieder. Eind 2007 toonde onderzoek aan dat maar liefst 95 procent van alle voip-verkeer via Skype verloopt. Slechts een zeer beperkt deel daarvan verloopt via mobiele telefoons.

Op dit moment kan Skype wel al op sommige mobiele telefoons worden gebruikt, maar die voip-gesprekken verlopen dan als dataverkeer over gprs of umts. Skype is ook  te gebruiken op telefoons met Wi-Fi-ontvangst.

Deel dit bericht

3 Reacties

Raimo van der Klein

Fins bedrijf? Heb ik iets gemist?

FONfanatic

Met Fring! op je GSM kun je die mobiele operator aardig misleiden en toch VoIP-en. Verder is er XoIP dat VoIP verbindt met Skype. En nieuwkomer DeFi Mobile.

Eric Brandt

en dan is er ook nog Nimbuzz.Dat niet alleen Skype voip maar ook MSN, Yahoo IM, AIM, ICQ VOIP aanbiedt.Skype snapt niet helemaal wat er momenteel in de mobiele wereld gebeurd. Ze zijn koning op het vaste net maar mobiel hebben ze de slag gemist.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond