Deel dit artikel
-

Slechts 6 procent van Benelux organisaties maakt momenteel gebruik van GenAI

Organisaties in de Benelux ervaren verschillende voordelen van generatieve AI (GenAI) en maar liefst 87 procent heeft de intentie om het komende jaar te investeren in de technologie. Dit blijkt uit het GenAI marktonderzoek van SAS, dat eerder dit jaar is uitgevoerd door Coleman Parkes Research Ltd. Voor dit onderzoek werden 1.600 besluitvormers van organisaties wereldwijd – waaronder de Benelux-regio – ondervraagd op het gebied van GenAI-strategie en data analytics.

Hoewel 18 procent van de respondenten aangeeft dagelijks gebruik te maken van GenAI gebruikt nog geen 6 procent van de bedrijven in de Benelux GenAI en heeft dit ook volledig heeft geïntegreerd in zijn reguliere processen. Een derde van de organisaties gebruikt GenAI, maar zit nog in de test of experimenteerfase.

Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van de organisaties in de Benelux verwacht dat generatieve AI innovatie stimuleert en een voorsprong geeft op de concurrentie. Zo ondervinden organisaties die GenAI inzetten of ermee experimenteren al verschillende voordelen zoals:

100 procent merkt verbeteringen in klanttevredenheid en -retentie; 88 procent ziet verbeteringen in risicomanagement- en compliance maatregelen en een verbeterde werknemerservaring en -tevredenheid; 82 procent ervaart verbeteringen in de efficiëntie van de verwerking van grote datasets en 71 procent ziet een tijdsbesparing en lagere operationele kosten.

Het grootste obstakel is het effectief gebruik van zowel publieke als bedrijfseigen datasets (62%). Gevolgd door problemen bij het ontwikkelen van generatieve AI van conceptfase naar praktisch gebruik (56%) en de integratie met bestaande systemen en processen (56%).

De grootste uitdaging bij het gebruik van GenAI is volgens 84 procent van de ondervraagden dataprivacy dat op de voet wordt gevolgd door databeveiliging (82%). Ook governance is een zorg volgens 66 procent van de respondenten

Wanneer het over GenAI governance en compliance gaat, is er inderdaad nog werk aan de winkel. Slechts iets meer dan de helft (52%) van de Benelux organisaties geeft aan een GenAI-beleid te hebben dat voorschrijft hoe medewerkers de technologie wel of niet mogen gebruiken voor het bedrijf. Bijna de helft (44%) van de bedrijven is voorbereid op de huidige en aangekondigde regelgeving met betrekking tot generatieve AI. En slechts 9 procent heeft een beproefd en uitgebreid governance framework klaarliggen rondom GenAI.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond