Deel dit artikel
-

Slim netwerk Zwolle stunt met dynamische energietarieven

Vrijdag is de Zwolse Muziekwijk als eerste Nederlandse wijk aangesloten op een slim energienet. Doel van de proef is het experimenteren met dynamische energietarieven.

Initiatiefnemer Enexis spreekt van een eerste slimme wijk van Nederland. Een geavanceerd systeem dat energie met behulp van technologie zo efficiënt mogelijk verdeelt en dat berekend is op het terugleveren van lokaal opgewekte stroom.

De Zwollenaren maken beschikken in iedere woning over een energiecomputer waarop precies te zien is wanneer energie het meest duurzaam of voordelig is. Daarnaast zijn de woningen uitgerust met een slimme wasmachine en zonnepanelen.

De grootste uitdaging is het optimaliseren van het tijdstip van energieverbruik voor maximale duurzaamheid en minimale kosten. De prijzen zoals die tot stand komen op de energiebeurs APX, de lokale energieproductie en de belasting van netwerk ter plaatse spelen daarbij een rol.

De pilot, waaraan onder meer DONG Energy, de TU Eindhoven en Logica deelnemen, ontvangt een subsidie in het kader van Innovatie Programma Intelligente Netten (IPIN).

Er zijn overigens meerdere experimenten met slimme energienetwerken, onder meer in Groningen. Vanmiddag wordt trouwens weer een nieuw energiemerk gelanceerd voor de MKB-markt, NieuweStroom. Dat bedrijf gaat iedere dag stroom inkopen voor de volgende dag via de Amsterdamse Energie Beurs APX. Zo betaalt de klant ieder uur van iedere dag de prijs die stroom werkelijk kost op de spotmarkt. Klanten krijgen bovendien een slimme energiemeter.

Deel dit bericht

2 Reacties

MKB Zakelijke Energie

Heel benieuwd hoe nieuwe stroom het inmiddels doet.

Jan

Is er inmiddels al meer bekend over de uitkomsten van deze pilot?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond