Deel dit artikel
-

Slimme meter waarschuwt Liander voor stroomstoring

Bijna 430.000 slimme meters van Liander zijn sinds een paar maanden voorzien van een signaleringssysteem. Dankzij dit systeem kunnen stroomstoringen veel sneller worden opgelost.

De meter stuurt een signaal naar Liander als deze een stroomstoring ziet. Wanneer meerdere slimme meters in hetzelfde gebied dit signaal doorgeven licht een alarm bij de netbeheerder op. Ter controle ‘pingt’ Liander de slimme meters door een signaal naar ze te sturen. Als de meters hier niet op reageren is sprake van een laagspanningsstoring in de wijk. Liander stuurt dan direct een monteur op pad en publiceert de storing op zijn website en Twitter.

Op 2 maart kwam het signaleringssysteem voor het eerst in actie bij een stroomstoring in Ede. Om daarna nog 65 keer dienst te doen. De eerste ervaringen laten zien dat storingen tot 20 minuten sneller opgelost kunnen worden.

Klanten hoeven niets te doen om de slimme meter te updaten. Dat doen de fabrikanten. Er is een aantal type slimme meters die vernieuws kunnen worden: de Landis+Gyr SMR 5 en de Iskra SMR 5.

Eind 2020 verwacht Liander dat 918.500 slimme meters zijn voorzien van de signaleringsfunctie.

Deel dit bericht

3 Reacties

jheernk

Dat is ook wel nodig want in 2018 en 2019 al 4 x een langere storing gehad (2 uur +). Het netwerk wordt er niet betrouwbaarder op lijkt het

Ivo

Nog meer slimme meter propaganda, mag toch hopen dat de normale controlesystemen een stroomuitval van meerdere huishoudens detecteren.

Simon le Bon

Niet sneller opgelost, maar sneller gesignaleerd. Een signaal van een systeem wordt serieuzer genomen dan een klacht van een gebruiker, die is immers dom.
En wat te denken van het feit dat de eerste slimme meters zelf voor stroomuitval zorgden? Netbeheerders hebben al talloze meters moeten vervangen.

Mij boeit mijn verbruik niet, heb zonnepanelen, maar zit qua elektra ruim boven het gebruik van een gemiddeld gezin. Mijn gasvebruik is lager dan gemiddeld.
Over de CO2 stijging maak ik me geen zorgen, dat is goed voor de flora. Zeespiegel? Die heeft 40m hoger en 120m lager gestaan dan nu.

Maar over vervuiling (o.a. plastic) kan ik me wel druk maken, daar worden geen echte maatregelen tgen genomen, gaat ten koste van de economie.

Klein oplossinkje: Kijk naar veel verkochte auto’s die vervuilend zijn en ontwikkel daar een elektrisch pakket voor. Bijvoorbeeld Amerikaanse trucks (pick ups), die hebben in 9 van de 10 gevallen dezelfde motorophanging.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond