Deel dit artikel
-

‘Slimme technologie helpt om energie te besparen’

Consumenten willen het energieverbruik blijvend veranderen als zij worden ondersteund door gebruiksvriendelijke technologie. Dit blijkt uit het onderzoek waarop Charlotte Kobus een dezer dagen aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft promoveerde.

Naast energie besparen moeten huishoudens ook de elektriciteitsvraag beter aanpassen op het aanbod van elektriciteit nu er meer duurzame energie komt (uit wind en zon). Als de vraag beter aansluit bij het natuurlijk aanbod van elektriciteit, kan er beter gebruik gemaakt worden van de beschikbare hernieuwbare energie van de bestaande elektriciteit-infrastructuur.

In een kwalitatieve veldstudie werden deelnemers gevraagd te wassen wanneer de zon schijnt. Zij kregen daarbij een slimme wasmachine – een wasmachine die gaat draaien als de zon schijnt – en een display. Op dit display kregen deelnemers zowel feedback over energiegebruik en de productie door de zonnepanelen, als vooruitzichten van de te verwachten productie.

In vergelijking met een referentiegroep wasten de deelnemers aan het veldonderzoek vaker tijdens zonne-uren. Ook gaven zij aan het gebruik van de vaatwasser en de droger te verschuiven naar momenten dat de prijs van elektriciteit laag is of de opbrengst van de zonnepanelen hoog.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond