Deel dit artikel
-

Slimme thermostaat niet slim en ook nog duur

De slimme thermostaat blijkt minder slim dan gedacht. Die conclusie trekt VARA Kassa. De slimme thermostaten zoals Nest zijn meestal nog niet gekoppeld aan de slimme meter. En dus weet de consumenten vaak niet precies hoeveel elektriciteit en gas hij of zij verbruikt.

Toon (van Eneco) maakt het gebruik wel inzichtelijk. Met Toon kun je precies zien voor hoeveel energie je per maand betaald – en of je méér of minder energie verbruikt.  De populaire Nest (Essent) geeft een indicatie van het warmteverbruik.

NLE biedt sinds kort de Anna-app aan. Die is gekoppeld aan de slimme meter en maakt op die manier je energieverbruik inzichtelijk via een verbruikmanager in een app. Maar ook deze app is nog niet gekoppeld aan de slimme thermostaat.

Tegenover de besparing staan ook hogere kosten voor de aanschaf van de thermostaat. Nest krijgt men bij een vijfjaarscontract bij Essent (of voor 49 euro bij een driejaarscontract). Je kunt dan vijf jaar lang niet overstappen. Daardoor loop je vier keer de overstapbonus van een andere energieleverancier mis. Die bonus bedraagt gemiddeld 213 euro per jaar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul van Eenennaam

Een slimme thermostaat kun je ook gewoon in de winkel kopen (prijs tussen de 150 en 250 euro, dan blijf je vrij om over te stappen naar een andere leverancier. Ja ze zijn duur de slimme thermosstaten, maar je kan er veel meer mee doen dan de huidige vast thermostaat. De mooiste oplossing eentje die geen vast opstelling nodig heeft.De slimme meter is overigens niet alleen via `toon uit te lezen een andere wel gratis oplossing is via http://www.slimmemeterportal.nl . Hier kun je ook mooie grafieken naar voren hale, je kunt je dag gebruik zien en als je de pro versie neemt ( kost iets) dan kun je ook je uur verbruik zien. Ook is hier inzichtelijk gemaakt wat je sluiterverbruik is, hiermee kun je makkelijk zien wat zinvol is om uit te schakelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond