Deel dit artikel
-

Slimme tuinierrobot Trimbot gepresenteerd

Vorige week is in Groot-Brittannië de Trimbot gepresenteerd, een robot die in staat is zelfstandig heggen en rozen te snoeien. De robot kan dit dankzij onder meer nieuwe technologie op het vlak van 3D computer vision.

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam waren betrokken bij de ontwikkeling van de robot, die is gefinancierd met geld vanuit het EU Horizon 2020 programma.

De Trimbot bestaat in de basis uit een maairobot die is uitgerust met een flexibele arm en vijf camera’s. Daarmee kan de robot door een tuin navigeren, en in 3D de structuur van struiken vastleggen. Door deze structuur te vergelijken met 3D informatie van goed gesnoeide struiken weet de Trimbot waar hij moet knippen en waar niet.

Naast het navigeren en herkennen van de 3D structuur van struiken was een belangrijke uitdaging voor de betrokken onderzoekers om te zorgen dat de robot zijn werk kan doen onder verschillende licht- en weersomstandigheden.

Het project werd geleid vanuit de School of Informatics van de University of Edingburgh. Vanuit de Universiteit van Amsterdam zat Theo Gevers, hoogleraar op het vlak van Computer Vision, in de leiding van het projectteam. De overige betrokken UvA-wetenschappers zijn promovendi Hoang-An Le en Anil S. Baslamisli en postdoctoraal onderzoekers Fares Alnajar en Sezer Karaoglu.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond