Deel dit artikel
-

Slimme voorleesdienst BBC zal langzaam uitrollen

De Engelse omroep BBC ontwikkelt technologie die nieuwsverhalen op natuurlijke wijze zal voorlezen, soms zelfs met relevant achtergrondgeluid. De techniek zal pas als laatste bij nieuws en sport landen.

Onder de naam Project Songbird ontwikkelt BBC News een techniek die als derde interface kan worden gezien. Op termijn wordt het namelijk mogelijk voor de BBC om verhalen van zijn site voor te lezen aan wie daarvoor kiest.

De niet bij naam genoemde technologie zal snappen wat het leest en constant op het gedrag van de luisteraar letten. Die tweede component wordt gebruikt om de nieuwsconsumptie van de betreffende persoon te analyseren en een ‘verhalenmix op maat’ voor te leggen.

Een leesbot die snapt wat hij leest, kan ook de verhalen verrijken met bijpassend achtergrondgeluid. Of, zo stelt Errol Barran in een vraaggesprek met The Drum, de luisteraar kan kiezen voor ‘audiofonts’. Een kort feitelijk nieuwsverhaal wordt dan met een ander soort stem voorgelezen dan een verhalen van BBC Culture en BBC Future. Die laatste twee zullen de eerste rubrieken zijn waar Songbird zal worden getest. Nieuws en Sport zijn het laatst.

De plannen voor Project Songbird werden in het voorjaar van 2019 voor het eerst publiekelijk besproken.

Foto: Alexander Mueller (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond