Deel dit artikel
-

Slimme website screent automatisch NDA’s

NDA’s, geheimhoudingsverklaringen, worden zeker in de online business aan de lopende band over en weer gestuurd. Maar wanneer kun je blind tekenen en wanneer vragen ze verfijning? NDAlynn.com geeft raad.

De site van Arnoud Engelfriet, als jurist bekend van zijn praktijk ICTRecht, ontwikkelde NDAlynn.com eigenlijk uit frustratie. “Ik kijk al twintig jaar naar NDA’s en ben het spuugzat om steeds dezelfde teksten te screenen. Als je een machine goed traint, kan die ze ook regel voor regel lezen en signaleren of en welke punten van aandacht er in een NDA zitten.”

Het gebruik van NDAlynn zelf is gratis, maar als de inzender van het contract toch juridisch advies wil dan springt Engelfriet bij. “Tegen betaling, maar als je een fout spot in Lynns uitvoer dan is het gratis.”

De techniek achter de site doet aan machine learning: support vector machines van bigML.com. “Ik heb het systeem getraind met vijfhonderd Engelstalige NDA’s en waarde meegegeven aan verschillende onderdelen van contracten. Lynn is 94 procent nauwkeurig in het goed categoriseren van de zinnen.”

Het kenmerk van slimme, lerende systemen is dat ze beter worden naarmate ze meer data verwerken. Dat is niet enkel plat productiewerk, maar tegelijkertijd ook trainingsmateriaal. De begrijpend lezende computer wordt met ieder gelezen A4’tje steeds een beetje beter. In dit geval werkt het vooral bij de contracten waarvan er heel veel zijn die inhoudelijk ook erg op elkaar lijken.

Na het checken van een NDA vertelt Lynn of en waar het contracten aandachtspunten bevat of dat de inzender het zonder verdere aanpassing kan tekenen. Een andere dienst die Engelfriet ontwierp, Juridox, werkt omgekeerd: dat genereert automatisch juridische documenten op maat.

“Natuurlijk komen er fouten en boude uitspraken. Dat maakt Lynn professioneel spannend. Digitalisering is de toekomst van het juridisch werk, want we doen dit werk nog precies op dezelfde manier zoals het in het jaar 1800 gebeurde.”

Foto: eager (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond