Deel dit artikel
-

Smart home raakt ingeburgerd bij consument

Ruim de helft van de Nederlanders is inmiddels bekend met de term Smart Home. Van de kopgroep die zich interesseert voor dergelijke toepassingen verwacht een op de drie zelfs binnen nu en twee jaar het huis volledig smart te hebben. Wel maakt bijna de helft van de consumenten maakt zich zorgen rondom privacy, zo blijkt uit onderzoek van GfK.

In 2016 was ‘slechts’ 38 procent van de consumenten op zijn minst bekend met Smart Home, nu ligt dat op ruim 50 procent. Bijna 60 procent van hen geeft aan zeer geïnteresseerd te zijn. Nog altijd is het profiel van geïnteresseerden overwegend mannelijk, in de leeftijd tussen 18-49 en hoog opgeleid.

Smart Home oplossingen worden om verschillende redenen interessant gevonden. Vooral vanwege energiebesparing, betere controle en/of mogelijke kostenbesparing. Op categorieniveau ziet GfK dat de interesse in Smart Gezondheid en Smart Beveiliging het meest stijgt.

Bijna de helft van de consumenten geeft aan dat ze zich vanwege de toenemende automatisering zorgen maken om hun privacy. Naast kosten is privacy de belangrijkste reden om Smart Home oplossingen niet aan te schaffen.

Voor consumenten is het internet de belangrijkste bron van informatie bij het aanschaffen van Smart Home oplossingen. Onafhankelijke websites als beoordelingssites en informatieve websites hebben de voorkeur boven de websites van fabrikanten en (web)winkels. Voor de aanschaflocatie is er niet één partij die erboven uitsteekt. De elektronicaspeciaalzaak wordt het vaakst genoemd.

Bijna de helft van de consumenten is bij de aanschaf van een Smart Home oplossing bereid om maandelijks een bedrag te betalen. 34 procent gaat voor een vast bedrag, 27 procent gaat voor alleen een maandbedrag en 19 procent voor een vast bedrag + maandbedrag. Een abonnementsvorm biedt dus mogelijkheden, mits de voordelen en voorwaarden maar duidelijk worden gecommuniceerd.

Een op de drie consumenten lijkt het leuk om apparaten via de stem te besturen, maar als ze moeten kiezen, gaat een overgrote meerderheid toch voor reguliere bediening van Smart apparaten en niet voor stem bestuurd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond