Deel dit artikel
-

Smartphonedata voorspellen verloop corona en einde lockdown in VS

Het kabinet wil vandaag een besluit nemen over de volgende stap ten aanzien van corona apps ter ondersteuning van het bron- en contactonderzoek van de GGD. Tegelijkertijd buigt het Outbreak Management Team (OMT) zich over de mogelijkheden om de strenge coronamaatregelen te versoepelen. In de VS worden computermodellen ingezet om voor verschillende staten de maatregelen te berekenen.

Epidemiologen van de Universiteit van Washington (Institute for Health Metrics and Evaluation) gebruiken locatiegegevens van smartphones om te kijken of ‘social distancing’ wordt toegepast. Dat blijkt inderdaad zo te zijn, met name in het zuiden van de VS.

Op basis daarvan kunnen de onderzoekers voorspellen of het veilig is om de teugels in bepaalde staten te laten vieren.

In de VS zijn de verschillen per staat groot. Vermont, West Virginia, Montana en Hawaï kunnen in mei de regels al versoepelen. Iowa, North en South Dakota, Nebraska, Utah, Arkansas en Oklahoma moeten langer wachten.

Voor Nederland voorzien de Amerikaanse onderzoekers dat de piek deze week wordt bereikt. Het RIVM constateerde dat al eerder.

Het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis lanceert vandaag de Corona Check app. Op basis van de app start het ziekenhuis ook een proef om gebruikers daadwerkelijk te testen op corona. De Corona Check is gebaseerd op een bestaande medische begeleidingsapp van Luscii voor patiënten met chronische ziekten.

Foto OLVG Amsterdam

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond