Deel dit artikel
-

Smartphonefabrikant Xiaomi stapt in elektrische auto’s

Het Chinese Xiaomi, vooral bekend van smarthones, is van plan om elektrische voertuigen (EV’s) te maken met behulp van de fabriek van Great Wall Motor Co Ltd, meldt Reuters.

Xiaomi mikt met zijn EV’s op de massamarkt, in lijn met de bredere positionering van zijn elektronicaproducten. Anders dan Apple zou Xiaomi geen zelfrijdende auto in gedachten hebben.

Great Wall, dat nog niet eerder productiediensten aan derden heeft aangeboden, zal vooral adviezen geven.

Het achtjarige Xiaomi wil zijn inkomstenstromen verbreden. Het bedrijf verdient vooral aan smartphones, maar met flinterdunne winstmarges.

Eerder deze week publiceerde Xiaomi zijn kwartaalcijfers. Die waren niet slecht: de omzet steeg 25 procent naar omgerekend 10,7 miljard dollar. De smartphonverkopen vielen 38 procent hoger uit. In China verscheepte het bedrijf 52 procent meer mobieltjes, waardoor het marktaandeel in eigen land op 15 procent komt. Net als veel andere fabrikanten kampt het bedrijf met chiptekorten.

De Chinese zoekmachine Baidu wil ook EV’s te maken met behulp van een autofabriek die eigendom is van Geely.

De aandelenkoers van Xiaomi steeg vrijdag op de Chinese beurzen maar liefst 6,71 procent nadat Reuters de plannen had onthuld.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond